Hlavní obsah

Začal nový proces se šéfem H-Systému Smetkou

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Již podruhé během půl roku usedl šéf zkrachovalého stavebního projektu H-Systém Petr Smetka na lavici obžalovaných. Podle státního zastupitelství však tentokrát Smetka jednal coby předseda představenstva firmy Holding. Dopustit se měl sedmnáctimiliónového podvodu v souvislosti s poskytnutým bankovním úvěrem na koupi hotelu Kriváň v centru Prahy.

Článek

Akciová společnost Holding si v roce 1993 vyjednala u České spořitelny úvěr ve výši 260 miliónů na nákup a rekonstrukci hotelu na náměstí I. P. Pavlova.

"Klient se zavazuje, že použije peníze pouze na dohodnutý účel," bylo mimo jiné obsaženo v úvěrové smlouvě. Smetka si zprostředkování nákupu nemovitosti dohodl s benešovskou realitní agenturou Vladimíra Říhy. Za odměnu jí poslal sedmnáct miliónů korun.

Nesmysl, tvrdí Smetka

Na účtu této společnosti však nakonec zůstalo pouze 100 tisíc a zbytek financí putovalo na konto společnosti Žako se sídlem v Humenném na Slovensku.

"Zjistil jsem, že na to Říha nestačí," vysvětlil Smetka důvod, proč nakonec zaplatil jiné firmě. "Podepsali jsme zprostředkovatelskou smlouvu. Společnost následně pro tyto účely finance použila," míní Smetka, podle kterého bylo vše v naprostém pořádku. "Obvinění je zcela nesmyslné, chybí jakákoli motivace," řekl v úterý soudci.

Žalobkyně Petra Pavlánová je však jiného názoru. Podle ní Smetka peníze použil pro obohacení buď sebe, anebo někoho jiného, každopádně ale v rozporu s vyjednaným účelem.

Smlouva mezi Smetkou a Žakem prý sice existuje, nicméně zástupce agentury z Humenném Stanislav Žák, zpochybnil její pravost. Podle informací Práva totiž prohlásil, že o listině nic neví, jeho podpis na ní někdo zfalšoval a žádnou zprostředkovatelskou činnost prý ani nevyvíjel. Jeho tvrzení pak prý potvrzují i jiní svědci.

Původně tři obvinění

Žákova role v případu ovšem není zcela jednoznačná. "Pan Žák byl v této věci stíhaný, jeho stíhání bylo ale zastaveno. Předpokládám, že bude předveden jako svědek," uvedla Pavlánová. Také stíhání Říhy policie zastavila.

Smetka byl původně stíhaný kvůli tomuto skutku a H-Systému zároveň. Spojení mezi kauzami, byť zde figurují podobné firmy, se však neprokázalo.

V současné době patří objekt hotelu Kriváň zahraniční firmě, která provádí jeho rekonstrukci. Společnosti ho prodala Konsolidační banka (nyní agentura), která jej převzala od spořitelny, neboť Smetka nesplácel úvěr.

Kauzou se zabývá trestní senát v čele s Kamilem Kydalkou, který rovněž řeší případ H-Systém. V projektu dostupného bydlení přišlo 1200 klientů o 1,19 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám