Hlavní obsah

Žalobce zrušil obvinění starosty Prahy 5

– PRAHA
Právo, ČTK, cie, dph

Státní zastupitelství zrušilo obvinění starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS), který byl stíhán za to, že loni převedl z běžného účtu městské části do advokátní úschovy 233 miliónů korun na nákup lukrativních pozemků Českých drah. Podle policie prý věděl, že dráhy pozemky prodat nechtějí.

Článek

"Okresní státní zastupitelství Plzeň-jih usnesení o stíhání zrušilo jako nedůvodné a nezákonné a uložilo policii, aby o věci znovu jednala a rozhodla," řekl státní zástupce Zdeněk Slepička.

Jančík byl obviněn z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Rok trvající vyšetřování podle Slepičky neprokázalo, že starosta měl v úmyslu poškodit majetek městské části. "Z dosavadního šetření vyplývá, že starostovo jednání bylo v zájmu Prahy 5 a jeho cílem bylo zakoupení mimořádně významných pozemků pro rozvoj a potřebu této městské části," uvedl Slepička.

Podle policie ovšem starosta od počátku věděl, že dráhy pozemky prodat nechtějí, přesto nechal do advokátní úschovy převést peníze. "V tržním hospodářství jsou často činěny úkony, které se na první pohled mohou jevit tak, že způsobují škodu, v kontextu dalších souvislostí a dalších úkonů však směřují například k zhodnocení majetku," uvedl Slepička.

Jančík včera nebyl k zastižení. V tiskovém prohlášení však uvedl. "Městská část Praha 5 hospodaří transparentně a nezpochybnitelně, to potvrdily kontroly hospodaření a zprávy auditora a já jsem o tom byl vždy přesvědčen. V žádném případě se však se svým týmem nenecháme odradit od každodenní práce pro rozvoj naší městské části."

Zastupitelstvo Prahy 5 na základě informací od starosty a údajně v časové tísni v prosinci roku 2003 schválilo odkoupení téměř 100 000 metrů čtverečních pozemků za 233 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám