Hlavní obsah

Ve valašskomeziříčské nemocnici se za uplynulý rok narodilo 943 dětí

Novinky, Lucie Drahošová

Eliška, Natálie, Tereza, Jakub, Matyáš, Vojtěch. To jsou vybraná jména některých z 943 dětí, které přišly v loňském roce na svět v Nemocnici Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

V téměř rovnoměrném rozložení pohlaví narozených dětí zvítězila děvčata, kterých se narodilo pouze o jednu více. Celkem zdravotníci přivedli na svět 472 děvčat a 471 chlapců. Hned osmkrát se zde navíc narodila dvojčátka. Prvním miminkem roku 2019 pak byla holčička Karolína s váhou 3100 gramů a mírou 47 centimetrů.

Ve srovnání s rokem 2017, kdy přišlo ve valašskomeziříčské porodnici na svět 950 dětí, se drží porodnost přibližně na stejné úrovni. Celkově se v loňském roce v Nemocnici Valašské Meziříčí narodilo 943 dětí. Konkrétně šlo o 472 děvčat a 471 chlapců, z toho ovšem hned osm párů dvojčat.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla přitom i v minulém roce ta tradiční, česká. „Mezi holčičími jmény vítězila Eliška, Natálie, Tereza, Marie, Ema, mezi jmény chlapců zase Jakub, Matyáš, Vojtěch, Jan nebo Šimon,“ prozradila Bc. Irena Stromšíková, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí.

Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2018 se ve valašskomeziříčské porodnici narodily například i děti s dívčími jmény Leonarda, Willien, Kayla, Aura, Mischell a chlapeckými Aslan, Eldar, Marcus, Matthew, či Augustin.

Prvním dítětem roku 2019 byla v Nemocnici Valašské Meziříčí holčička. Malá Karolína se narodila 1. ledna v 10 hodin a 7 minut, vážila 3100 gramů a měřila 47centimetrů. U porodu holčičky byl také tatínek a doma na ni již čeká i starší bratříček. První rodička letošního roku, paní Monika, přijela do valašskomeziříčské nemocnice rodit z nedaleké Lhoty u Choryně. V porodnici však běžně vítají i rodičky z Nového Jičína, Frenštátu pod Radhoštěm, Bystřice pod Hostýnem, Hranic na Moravě nebo Rožnova pod Radhoštěm.

Porodnice Nemocnice Valašské Meziříčí nabízí nastávajícím maminkám předporodní kurzy, předporodní cvičení, možnost prohlídku porodního sálu, přednášky na téma porodu či péče o děti a také příjemné prostředí i podmínky k porodu. Oddělení šestinedělí zahrnuje celkem 15 lůžek. Rooming-in je na pokojích již samozřejmostí a výrazně roste procento zájmu klientek o bonding.

Reklama

Výběr článků

Načítám