Hlavní obsah

Důchodkyně okrádala čtrnáctiletá dívka na útěku

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Teprve 14letá dívka se vyklubala z obávaného fantóma, který na přelomu února a března přepadával staré osamělé ženy na Uherskohradišťsku. Pachatelka, jejíž věk oběti s ohledem na dospělé vzezření i brutalitu útoku odhadovaly nejméně na 18 let, nedlouho předtím utekla z diagnostického ústavu v Brně. Loupežemi a krádežemi si obstarávala živobytí.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Kvůli nízkému věku nemůže být stíhána. Bylo to ale jen o pár dní, patnáctiny oslaví již brzy," konstatovala mluvčí hradišťské policie Jitka Zámečníková. "Měli jsme delší dobu podezření, že je to ona, ale dlouho jsme ji nemohli najít. Ukrývala se, přejížděla po Moravě z místa na místo... Zadrželi jsme ji, až když se nyní po delší době objevila doma. K činům se přiznala," dodala mluvčí.

Tomu, že oběti odhadovaly věk pachatelky chybně, se policisté příliš nediví. "Vypadá vyspěle a asi by málokdo čekal, že takového násilí je schopná takto mladá dívka," podotkla Zámečníková.

Notorická útěkářka

Dívka si vybírala oběti na ulicích Uherského Hradiště, Kunovic a Uherského Brodu. Útočila na důchodkyně ve věku nad 70 let. Zřejmě proto, že sama byla menší postavy a na silnějšího protivníka by si netroufla.

K okradení žen používala dvě taktiky. Buďto je jednoduše povalila na zem, nebo se jich zeptala na čas a pak jim vytrhla z ruky tašku. Z peněženky brala pouze peníze, zbylé věci odhodila a utekla. Dívka neváhala přepadávat i za bílého dne. Ve dvou případech způsobila obětem zranění, která musel ošetřit lékař. "Má na svědomí šest skutků, dva kvalifikované jako krádeže a čtyři jako loupeže. Způsobila škodu za 5 tisíc korun," řekla mluvčí hradišťské policie Jitka Zámečníková.

Nezletilá pachatelka je podle policistů "notorická útěkářka". Do diagnostického ústavu v Brně se dostala po čtvrtém útěku z domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám