Hlavní obsah

Pašerák Hanykovics je na svobodě kvůli nemoci

PRAHA

Radek Hanykovics, odsouzený v Thajsku na 50 let za pašování drog, se po předání do Čech dostal na svobodu. Soud mu trest na rok přerušil kvůli nespecifikované vážné nemoci, potvrdil Novinkám ve čtvrtek předseda obvodního soudu pro Prahu 4 Lubomír Novák.

Článek

Novák  uvedl, že Hanykovics už je na svobodě několik týdnů. "Bylo to z vážných zdravotních důvodů," řekl a dodal, že s thajskou stranou to nijak nekonzultovali, protože jim to ani nepřísluší.  

Thajské velvyslanectví Novinkám potvrdilo, že nevidí v přerušení trestu problém, protože "je založeno na lékařské zprávě."

Hanykovics byl zadržen na bangkokském letišti 1. března 1996 s 2,2 kilogramu heroinu. Thajský soud ho původně odsoudil k 50 letům vězení, ale milost thajského krále mu trest zkrátila na 20 let.

Česko-thajská smlouva navíc dovoluje, že může být podmínečně propuštěn. V této smlouvě je také zakotveno, že se na něj vztahuje milost či amnestie jak thajského krále, tak českého prezidenta. V Thajsku si odeseděl 8 let, loni mu bylo umožněno odpykat si zbytek trestu v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám