Hlavní obsah

Pachové stopy jsou nespolehlivé, tvrdil advokát. Soud obnovu procesu v případě vraždy zamítl

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Déle než pět let bojuje s justicí David Šimon z Uherského Hradiště. Soudy jej viní z brutální vraždy důchodce ve Slopném na Zlínsku, kterou měl podle obžaloby spáchat v roce 2011 s Marošem Straňákem. Šimon si má podle dřívějších rozsudků odsedět za mřížemi celkem 20,5 roku, Straňák 24,5 roku.

Obhájce Davida Šimona Robert CholenskýVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

V pondělí řešil senát Krajského soudu ve Zlíně za poslední roky již čtvrtou Šimonovu žádost o obnovu procesu. Od začátku spolu se Straňákem tvrdí, že je nevinný. „Se smrtí pana S. nemám nic společného,“ uvedl u soudu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Odsouzený David Šimon tvrdí, že důchodce ve Slopném nezabil.

Za mřížemi je na základě řetězce nepřímých důkazů, z nichž hlavními jsou pachové stopy shodné s jeho osobou objevené na místě činu. „Zkoumání pachových stop nebylo ledabylé. Byli tam tři psi, více srovnání vzorků pachových stop, které pocházely z tepláků zemřelého, z vnitřní kliky a dalších předmětů,“ sdělil předseda senátu Radomír Koudela s tím, že poukázal i na pět různých verzí výpovědí Davida Šimona.

Dva odsouzení za brutální vraždu na Zlínsku chtějí nový proces

Krimi

Šimonův obhájce Robert Cholenský naopak označil metodu pachové identifikace za nespolehlivou. „Držet mantru, že policejní pes se nikdy nemýlí, je trochu smutné ve světle toho, kdy si ministerstvo vnitra už před lety objednalo u znaleckého ústavu České zemědělské univerzity prověření této metody. Bylo zjištěno, že je vysoce nespolehlivá. Mělo by dojít k sebereflexi k již projednaným případům,“ tvrdí obhájce.

Odnesli peníze

„Když si psovod, co vede psa k pachovým stopám, tyto konzervy postaví sám, sám ví, kterou konzervu má pes najít, tak to hovoří za vše. Znalecký posudek univerzity říká, že když psovod neví, ve které konzervě je pachová stopa, kterou má pes najít, tak se pes patnáctkrát ze čtyřiceti případů spletl. Naopak, když to psovod věděl, pes se téměř vždy trefil,“ dodal.

Straňák se Šimonem podle obžaloby přepadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Útočníci seniora opakovaně surově bili po celém těle, škrtili a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Zraněním na místě podlehl. Pachatelé si z domu odnesli asi 3000 korun a šperky za 14 tisíc korun. Původně krajský soud oba muže pro nedostatek důkazů v roce 2013 zprostil obžaloby.

Šimon podá proti zamítnutí žádosti o obnovu procesu stížnost, kterou se bude opět zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám