Hlavní obsah

Na mých rukách krev není, tvrdí Ukrajinec obžalovaný za 19 let starou vraždu studenta v Praze

– Praha
Novinky, bad

Případem téměř promlčené vraždy se začal ve středu zabývat pražský městský soud. Nyní 43letý Ukrajinec Jurij Kraivskij čelí obžalobě z umlácení a udušení o tři roky staršího studenta, jehož se měl dopustit před 19 lety na Nový rok v Praze. Ukrajinec u soudu vinu odmítl. Kraivskému podle starého zákoníku hrozí 12 až 15 let, případně výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Jurij Kraivskij u souduVideo: Novinky

 
Článek

Kraivskij podle obžaloby v prvních hodinách roku 2000 v bytě v pražských Nuslích zavraždil 26letého českého studenta pedagogické fakulty. Podle spisu mu rozbil hlavu několika ranami kladivem, řízl ho do krku, až mu přeťal krkavici a kořen jazyka, a nakonec ho lepicí páskou spoutal a zakryl mu nos a ústa, což bylo nakonec příčinou studentovy smrti.

Poté z bytu Kraivskij údajně ukradl počítač, tiskárnu, horolezecký kletr, ledvinku, džezvu a žehličku. Celkem měl vzít věci za asi 3400 korun. Nakonec podle žalobce byt zapálil, čímž vznikla skoro osmdesátitisícová škoda.

Vinu popřel

U soudu ve středu Kraivskij jakoukoliv vinu popřel. „Určitě jsem nebyl v tom bytě v okamžiku, kdy byl spáchán ten trestný čin. Toho člověka jsem nezabíjel, na mých rukách krev není, to je jisté,“ prohlásil Kraivskij. Rovněž soudu sdělil, že nic z bytu ani nezcizil. Na dotaz soudu prohlásil, že netuší, kdo mladíka zabil.

Kraivskij, který se v ČR živil příležitostnými pracemi na stavbě, byl nedlouho po činu odsouzen za dvě vykradená auta a z republiky byl následně vyhoštěn. „Byla to chyba mládí,“ odtušil Kraivskij.

Ruská policie ho na základě zatykače z roku 2017 zadržela loni na jaře a následně ho vydala do České republiky. Podle soudního psychiatra Vlastimila Tichého Kraivskij netrpí – ani netrpěl v době, kdy k činu došlo – duševní poruchou. Podle Tichého má Kraivskij sklony k agresivitě a sníženou frustrační hranici.

Soud pokračuje výslechy znalců a předvolaných svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám