Hlavní obsah

Advokáta z Plzně stíhají kvůli milionové zpronevěře při prodeji bytu

Právo, Patrik Biskup

Loni v listopadu se 68letá Oldřiška H. z Plzně rozhodla prodat byt. Se zájemcem se dohodli, že před podpisem kupní smlouvy složí do advokátní úschovy dohodnutou částku, která jí bude vyplacena po zapsání nového vlastníka v katastru nemovitostí. Poté co byl prodej bytu zadministrován a mělo dojít k vyplacení částky 1,3 milionu korun, advokát Vojtech D. peníze ženě nepředal. Policie ho nyní obvinila ze zpronevěry.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zahájili jsme trestní stíhání a případ dále vyšetřujeme,“ potvrdila v pondělí Právu mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová. Blíže se vyjadřovat nechtěla s ohledem na to, že jde o čerstvou záležitost.

Jak Právo zjistilo, žena uzavřela s advokátem smlouvu o úschově v prosinci 2018. Podle dohody měl Vojtech D. klientce vyplatit kupní cenu do deseti dnů po zápisu nového vlastníka v katastru, který proběhl letos v únoru. Žena se ale peněz nedočkala ani přes opakované urgence.

Podle informací Práva policie advokáta poprvé vyslechla v rámci prověřování případu letos v červnu. Tehdy se hájil tím, že byl velmi pracovně vytížený a poté ho prý sužovaly zdravotní problémy. Od té doby se ale dalším výslechům na policii vyhýbal. „To pouze potvrzuje skutečnost, že svěřené peníze nemá a nyní se snaží získat jen čas, aby je mohl získat a vrátit,“ stojí v policejním obvinění.

Za zpronevěru mu hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám