Hlavní obsah

Vedení pardubické nemocnice prý o poškození zdraví novorozence nevědělo, primář nic neřekl

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Před čtyřmi měsíci měl pochybit personál pardubické nemocnice. Kvůli pozdnímu podání antibiotik má předčasně narozená holčička zřejmě nevratně poškozený mozek. Vedení nemocnice v pátek svolalo k tomuto neštěstí brífink, ale odmítlo sdělit zdravotní stav malé pacientky i to, jak a v čem lékaři pochybili. Přiznalo ale, že primář novorozeneckého oddělení vážnou situaci vedení nemocnice nenahlásil a to se o ní dozvědělo až po čtyřech měsících.

Foto: Rostislav Kalousek, ČTK

Nemocnice Pardubického kraje

Článek

„Zákon o lékařském tajemství nám zakazuje podávat veřejně konkrétní informace týkající se zdravotního stavu a léčebného postupu,“ řekla ředitelka oblastní nemocnice Štěpánka Fraňková.

Dítě má trvalé následky. Postup lékařů v Pardubické nemocnici prověří policie

Krimi

Připustila jen, že byl zjištěn „možný nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem.“

Lékaři chybu tajili

Přiznala, že vedení nemocnice o této mimořádně závažné události na novorozeneckém oddělení nemělo tušení, dozvědělo se to oklikou po čtyřech měsících přes krajský úřad, který je zřizovatel nemocnice.

„Existují interní směrnice, jejichž součástí je nahlášení nežádoucí události. To se ze strany pana primáře nestalo,“ připustila Fraňková.

Nemocnice až teď napsala dopis rodičům, ve kterém projevila obrovskou lítost, nabídla pomoc a osobní jednání. Jediným personálním opatřením je zatím to, že lékař a primář novorozeneckého oddělení dostali od vedení výtky. Zřejmě ale brzy dojde ke změnám v představenstvu společnosti Nemocnice Pardubice a v kádru lékařů v oddělení. Jednat se o tom bude v pondělí 14. října.

Pardubická nemocnice řeší další pochybení u dítěte. Děvče bude mít trvalé následky

Domácí

Žena, která v červnu předčasně rodila, byla nakažena streptokokem typu B, lékaři varovali, že se nákaza může přenést na plod a je potřeba dítě vyšetřit. To se ale na novorozeneckém oddělení nestalo. U dítěte nastala sepse a krvácení do mozku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám