Hlavní obsah

Prodali auto a teď se bojí průšvihů kupujících

Právo, Jindřich Ginter

Pan Jan ze Strakonic a s ním další motoristé si šeredně naběhli při prodeji vozidla. Kupující byl zdaleka, a tak mu dali úředně ověřenou moc, aby na sebe podle kupní smlouvy vozidlo převedl v registru. Ten se na to ale vykašlal a zapírá se.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Všechny průšvihy za takového kupujícího pak slízne bývalý vlastník, tedy prodávající, který už s vozem sice nemá co do činění, jenomže pořád je veden v registru.

„Dal jsem mu plnou moc, aby provedl přepis. Neudělal to a už ho nemám ani kde sehnat, jak ho donutit. Na úřadě mi řekli, ať do toho nerýpu, že jinak hrozí za nepřepsání motorky vysoká pokuta i mně. Co se s motorkou děje, nemám sebemenší tušení. Kupní smlouva je jen cár papíru, prý mě neochrání, tak raději dál za vozidlo, které už nemám, platím povinné ručení,“ popsal Právu poučený prodejce.

Jedná se o občanskoprávní záležitost a je nezbytné domoci se svého práva soudní cestou
mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková

V současnosti prodává další starší motorku, ale už jen za podmínky, že kupující přijde do Strakonic ve všední den, kdy mají na úřadě otevřeno, a přepis udělají okamžitě při koupi. „Už nikomu nevěřím,“ dodává Jan.

Není zdaleka jediný, koho druzí takto vypekli. „Bráchovi kvůli tomu vletěla v noci do bytu policie. Prodal nějakému frajerovi auto, ten ho na sebe nepřevedl, a přitom jede v drogách a kdo ví, co s tím autem dělá. Policisté to auto někde zmerčili a šli na adresu podle registru vozidel, kde je pořád napsaný brácha,“ líčí čtyřicetiletý Středočech.

To Lucie Hrubá z Prahy 7 si kvůli motocyklu Kawasaki Ninja a této prekérní situaci zveřejnila inzerát: „Kupující R. Kovačik od prodeje 23. 5. 2019 motorku stále nepřepsal. V technickém průkazu jsem psaná samozřejmě já. Hlášeno na Policii ČR,“ uvádí Lucie.

Osobně, nebo nic

Jak Právo zjistilo, hlásit to na policii ani smysl nemá. Z vyjádření ministerstva dopravy vyplývá, že nečinného kupujícího může začít nahánět obec s rozšířenou působností. Jenže když ho neužene ani obec, dostává se věc opět na začátek. Úředníci mohou hrozit pokutou ve správním řízení, ale to je tak vše. Zklamanému prodejci nezbývá než se soudit.

V zákoně č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, v § 8 se sice píše, že „má-li dosavadní nebo nový vlastník silničního vozidla, který žádost nepodal, v držení technický průkaz nebo osvědčení o registraci silničního vozidla, vyzve jej obecní úřad obce s rozšířenou působností k jejich předložení a stanoví mu k tomu přiměřenou lhůtu“.

Toto ustanovení zákona má umožnit převod i v případě nesoučinnosti kupujícího nebo prodávajícího. Jenže: „Problém nastává v okamžiku, kdy nesoučinný vlastník s obecním úřadem obce s rozšířenou působností nekomunikuje. V takovém případě se jedná o občanskoprávní záležitost a je nezbytné domoci se svého práva soudní cestou,“ napsala Právu mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Nejjistější cestou, jak úspěšně vůz prodat i koupit, protože to u koupě na dálku může být i naopak, kdy řádně jedná kupující, ale k přepisu se nemá prodávající, je osobní setkání, podpis smlouvy a společná návštěva úřadu kvůli přepisu. Převod vlastnického práva lze nově provést na kterémkoliv registračním místě z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Reklama

Výběr článků

Načítám