Hlavní obsah

Žalobci zrušili stíhání tří bývalých členů vedení zkrachovalé záložny WPB Capital

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zastavilo stíhání tří bývalých členů představenstva zkrachovalé záložny WPB Capital. Muže policie loni obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku a porušení pravidel hospodářské soutěže. Obvinění si podali stížnost, NSZ jim vyhovělo. Ve středu to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Jan Krestýn.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obvinění bývalých členů představenstva souviselo s vleklým sporem mezi WPB Capital a společností Trowmart Limited, která si v roce 2014 v rozhodčím řízení neoprávněně nárokovala vlastnické právo k části portfolia úvěrových pohledávek družstva na základě historické smlouvy z roku 2002. Bývalému představenstvu bylo v obvinění kladeno za vinu, že o rozhodčím řízení neinformovalo Českou národní banku (ČNB) a že se v řízení nedostatečně bránilo.

Bývalé představenstvo WPB Capital ve sporu se společností Trowmart Limited ihned v roce 2014 podalo žalobu na zrušení rozhodčího nálezu a návrh na odklad vykonatelnosti, kterému soud vyhověl. Žádná škoda tudíž nemohla vzniknout, uvedl již dříve mediální zástupce záložny Martin Jaroš.

Podobná situace podle něj nastala už v minulosti, kdy byli na základě odborného posouzení ČNB v jiném trestním řízení obviněni jiní představitelé WPB Capital. Městský soud v Praze ovšem v rámci projednávání žaloby na zrušení rozhodnutí bankovní rady o odebrání licence toto odborné posouzení ČNB zásadním způsobem zpochybnil, dodal.

WPB se dostala do problémů v roce 2013 a o rok později v červnu přišla o licenci. Odnětí licence ČNB zdůvodnila tím, že záložna uměle navyšovala kapitál z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývala nedovolené typy cenných papírů a obcházela limit angažovanosti. Podle loňského rozhodnutí soudu šlo o nepřiměřený zásah.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám