Hlavní obsah

Pilot Daňhel, klíčový svědek z kauzy CASA, vysoudil na státu 312 tisíc za zničení kariéry

Bývalý vojenský pilot a klíčový svědek v kauze nákupu letounů CASA Karel Daňhel dostane od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a ministerstva financí dohromady 312 500 korun odškodného za zničení profesní kariéry. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud. Přiznanou částku ještě navýší úroky z prodlení. Úřady navíc musejí Daňhelovi proplatit i peníze, které vynaložil na soudní spor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Daňhel u soudu (archivní snímek)

Článek

Daňhel, který na generálním štábu zpracovával posudky k nákupu vojenských letounů CASA, zažaloval Českou republiku v souvislosti s tím, že v roce 2012 přišel o bezpečnostní prověrku a kvůli tomu i o práci. Požadoval celkem 400 tisíc korun jako nemajetkovou újmu. Je přesvědčený o tom, že v armádě musel skončit kvůli svému svědectví, že výběr letounů byl nevýhodný a že politici a úředníci ministerstva obrany prosadili nákup navzdory nevyhovujícím parametrům strojů.

Podle středečního rozhodnutí musí NBÚ Daňhelovi zaplatit 240 tisíc korun za nezákonné odebrání prověrky, ministerstvo pak dalších 72 500 korun za neúměrně dlouhou dobu správního a následného soudního řízení, která trvala téměř šest let.

„O tom, že rozhodnutí o odebrání prověrky je rozhodnutím nezákonným, nemůže být sporu. Toto rozhodnutí vedlo k propuštění žalobce (Daňhela) ze služebního poměru. NBÚ za tyto profesní důsledky odpovídá,” konstatoval ve středu soudce Pavel Vlach.

„Žalobcova situace je z pohledu judikatury tuzemských soudů unikátní. Není nám znám jiný případ, kdy by nějaká osoba žádala o odškodnění v podobných souvislostech,” doplnil.

Měl čelit výhrůžkám

Daňhel vstoupil do armády v roce 1990 jako rotmistr a postupně se vypracoval na jednoho z nejmladších podplukovníků v letectvu. Byl na misi v Afghánistánu, sbíral pochvaly a kladná hodnocení. Kvůli ztrátě prověrky byl propuštěn po 22 letech služby – tvrdí, že krátce předtím, než měl být povýšen na plukovníka.

Pilot u soudů uvedl, že rozhodnutí NBÚ nenávratně zničilo nejen jeho profesní, ale i rodinný život. Kvůli pošramocené pověsti nemohl nikde sehnat kvalifikovanou práci a živil se skládáním krabic v obchodním domě. Kolegové i známí se mu prý vysmívali. Návrat do pozice pilota a instruktora podle něj již není reálný, protože odpovídající výcvik trvá 13 let. Odvolací soud dal ve středu Daňhelovi za pravdu v tom, že následky odebrání prověrky pro něj byly fatální.

Bývalý voják řekl, že v jiném soudním řízení se domáhá ještě náhrady hmotné škody. Ušlý zisk s právníkem vyčíslili na zhruba 7,5 milionu korun. Daňhel dále uvedl, že mu nejde o peníze, ale o princip. V současné době ho živí jeho demoliční firma a návrat do armády si už vzhledem k okolnostem neumí představit.

NBÚ trval na tom, že prověrku odebral kvůli hrozbě bezpečnostního rizika. Požadovanou částku navíc označil za nepřiměřenou. Rozhodnutí o odebrání prověrky zdůvodnil úřad tím, že Daňhel dlouhodobě pracoval proti zájmům České republiky v oblasti ekonomiky a obrany. Pilot to odmítá jako nesmysl. Poukázal na to, že jeho posudkům k letounům CASA dal za pravdu i Nejvyšší kontrolní úřad, když zjistil ohledně výběru strojů některá pochybení.

Daňhel v minulosti uvedl, že kvůli svému svědectví v trestní kauze CASA čelil výhrůžkám. Se svědectvím spojuje také to, že byl v minulosti obžalován – a následně osvobozen – z pohlavního zneužití patnáctileté dívky. Za obviněním, za něž mu hrozilo až desetileté vězení, stálo podle Daňhela Vojenské zpravodajství. Na ministerstvu spravedlnosti vysoudil za toto nezákonné stíhání 400 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám