Hlavní obsah

Dvojice ukradla desítky aut, která prodávala za zlomek ceny. Některá podpálili

– Ostrava
Právo, den

Především auta, navigace a autorádia kradla povedená dvojice z Ostravska, která již skončila ve vazbě. Muži kradli nejen v Moravskoslezském kraji, ale také v Čechách, v Polsku a na Slovensku. Způsobili škodu přes jeden a půl milionu korun. Hrozí jim až osm let vězení.

Foto: Policie ČR

Ukradených aut se zloději zbavovali i tak, že je podpalovali.

Článek

„Máme zadokumentováno 92 skutků, které spáchali vloni od června do října. Podařilo se nám je zmapovat, jelikož oba pachatelé s policií spolupracují. Z toho zhruba polovina z těch případů jsou ukradené automobily, hlavně značka Škoda Octavia druhé řady a pak starší Audi,“ uvedl kriminalista Libor Mikula.

Dodal, že muži jsou ve věku 35 a 39 let. „Oba mají problémy s drogami a oba již byli vězněni za majetkovou trestnou činnost,“ podotkl policista. Jeden z nich vyšel z vězení vloni v březnu, druhý o měsíc později. Od června pak začali společně krást ve velkém. Trestné činnosti se však dopouštěli i samostatně.

Foto: Policie ČR

Ukradených aut se zloději zbavovali i tak, že je podpalovali.

Automobily prodávali za 10 až 20 tisíc korun na náhradní díly, hlavně na Slovensko a do Polska. Odběratelé vozů či ukradených věcí podle policie museli vědět, že vše pochází z krádeží. Policie tak počítá s tím, že obviněných osob v tomto případu přibyde. Samostatné vyšetřování navíc vede i slovenská policie.

Udal kumpána

„První muž byl policejní hlídkou zadržen v říjnu 2018 v kradeném vozidle, a ještě měl zákaz řízení a byl pod vlivem drog. Vyšetřování se rozjelo, při výsleších zmínil svého kolegu, s nímž se na trestné činnosti podílel. Toho policie zadržela v listopadu 2018,“ upřesnil policejní vyšetřovatel. Oba muži skončili ve vazbě, protože hrozilo, že by i nadále ve své trestné činnosti pokračovali. Vyšetřování případu trvalo až do loňského léta.

Foto: Policie ČR

Ukradených aut se zloději zbavovali i tak, že je podpalovali.

„Celková škoda byla vyčíslena přes jeden a půl milionu korun, avšak v úmyslu měli odcizit i další věci a vozy. Ale někdy se jim to nepodařilo, například nedokázali automobil nastartovat. Škoda tak mohla být až přes dva a půl milionu korun,“ upozornil Mikula.

Obvinění se do aut dostávali po vypáčení zámku a pak odpojili řídicí jednotku a s pomocí zařízení, které se dá zakoupit, vozidlo nastartovali. Pakliže měli v zádech policisty, auta odstavili a zapálili, aby zamaskovali stopy. Pak ukradli další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám