Hlavní obsah

Dvojnásobný vrah se vyhne trestu. Byl nepříčetný

Právo, Patrik Biskup

Jen si vybavuje, že v ruce držel zakrvácený nůž a tušil, že udělal něco hrozného. Později řekl, že ho ovládlo jakési zlo, kterému nedokázal vzdorovat. Třicetiletý muž z Rokycanska podle závěru policejních vyšetřovatelů letos v únoru brutálně zavraždil své prarodiče.

BEZ KOMENTÁŘE: Břasy na Rokycansku, vyšetřování na místě událostiVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

I když po činu byl muž dopaden a všechny důkazy ho z dvojnásobné vraždy usvědčují, nebylo proti němu zahájeno ani trestní stíhání. Podle znalců je totiž psychicky nemocný. Za to, co udělal, podle nich nemůže.

„Policie nyní případ odložila,“ potvrdil v pondělí Právu státní zástupce, který dohlíží na vyšetřování. „Muž v důsledku duševní poruchy nebyl schopen ovládat své chování a rozpoznat jeho nebezpečnost. Čin tak spáchal v nepříčetnosti a nemůže být za něj trestně odpovědný,“ dodal žalobce. Ten chce do týdne předložit soudu návrh, aby nemocného muže poslal do zabezpečovací detence.

„Jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný,“ vysvětlil státní zástupce. Pokud mu soud vyhoví, skončí Jan L. ve zdravotnickém zařízení se speciálním režimem, který je střežen vězeňskou službou.

Soud pak nejméně jednou ročně přezkoumává, zda důvody ochranné léčby nadále trvají.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Břasy na Rokycansku, sanitka na místě události

Tragédie se stala 6. února večer v domě s pečovatelskou službou v Břasích na Rokycansku. Mrtvého muže (76) našli kriminalisté v bytě, tělo o čtyři roky mladší manželky pod balkonem stejného bytu. Oba měli podříznutá hrdla. Zabít je měl jejich vnuk. Ten po činu z místa odešel. Poté se měl svěřit kamarádovi s tím, co udělal. Svědek okamžitě zalarmoval policii.

Jana L. kriminalisté zadrželi a po vyšetření lékařem jej odvezli do dobřanské psychiatrické léčebny, kde je umístěný na uzamčeném oddělení. Civilní soud už dříve jeho nedobrovolnou hospitalizaci posvětil.

„Jeho psychický stav neumožňuje pobyt ve vězeňské cele. Trpí bludy a halucinacemi. Je ve stavu, kdy ztrácí kontakt s realitou a nedokáže jasně rozlišit, co je a co není skutečné. Musí být pod kontrolou lékařů,“ zdůvodnila soudkyně své únorové rozhodnutí. Osobně tehdy Jana L. vyslýchala a označila ho za zlomeného člověka.

„Mohu hodnotit jen to, co jsem viděla. Samozřejmě mohl být ovlivněn prostředím, ve kterém se nacházel, léky a situací, která ho sem dostala a kterou si nejspíš zčásti upamatovával,“ dodala soudkyně.

Nepředvídatelné chování

Lékaři později soudu oznámili, že u Jana L. zjistili paranoidní schizofrenii. „Jeho chování je nepředvídatelné. Pokud by pravidelně nebral prášky, nikdo neví, jak by reagoval,“ tvrdí znalci, podle nichž je nutná léčba ve zdravotnickém zařízení.

Samotný útok si Jan L. prý nevybavuje. Vyšetřovatelům popsal pouze situaci, která vraždě předcházela. Řekl, že v ten den prarodičům nejprve nakoupil a připravil jim večeři. Potom se šel umýt do koupelny a ještě si vzpomněl, jak mu dědeček pořád zhasínal.

„Pak si už jen vybavuje, že v ruce držel zakrvácený nůž se zlomenou čepelí a tušil, že udělal něco hrozného. Trestné jednání přičítá tomu, že byl ovlivněn zlem, kterému nedokázal odporovat,“ řekl Právu zdroj, který zná detaily případu.

Potvrdil i to, že podezřelý muž neměl nikdy žádný problém se zákonem. „Jde o vysokoškolsky vzdělaného člověka, pro kterého byli prarodiče jedinou rodinou,“ dodal zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám