Hlavní obsah

U policie končí nejznámější kriminalista Josef Mareš

– Praha • Aktualizováno

Nejznámější kriminalista v Česku Josef Mareš, který se podílel na seriálu Případy prvního oddělení, končí ve své funkci. Jeho odchod je naplánován na konec listopadu. K důvodům svého odchodu se zatím vyjádřit nechtěl.

Foto: Novinky

Kriminalista Josef Mareš

Článek

Na odchod elitního policisty upozornil v pátek Deník N. „Dnes pan ředitel rozhodl, že 30. 11. mi končí služební poměr. S ohledem na neobvyklou rychlost vyřízení mé žádosti a tím potvrzené vztahy vedení ke mně se k důvodům mého odchodu zatím raději vyjadřovat nebudu,“ řekl Deníku N Mareš. Co bude dělat dál, není zatím jasné.

Šéf pražské krajské policie Tomáš Lerch, který je v úřadu od července, Novinkám sdělil, že ho Mareš o svém plánu odejít od policie informoval již dříve. „Krátce po svém nástupu na pozici ředitele pražské policie mě pan plukovník Mareš při prvním setkání informoval o svém záměru ukončit po 30 letech služební poměr u policie. Podle jeho slov tento krok důkladně zvážil, což plně respektuji,“ uvedl Lerch s tím, že si Mareše velmi váží a navrhl policejnímu prezidentovi jeho ocenění.

Pětapadesátiletý Mareš je u policie od roku 1989. První oddělení vedl mezi lety 2001–2004 a poté od roku 2011. Vystudoval kybernetiku na ČVUT a Policejní akademii. Spolu se svým týmem řešil Mareš mnoho sledovaných případů.

Například zmizení Anny Janatkové, která byla nalezená mrtvá, vraždu manželky kontroverzního podnikatele a majitele pražského klubu Discoland Sylvie Ivana Jonáka či vraždy v případu LTO. Vyšetřoval také kauzu rozřezaného těla, jehož části se postupně objevovaly po Praze. Známý je také případ pražského taxivraha, který zastřelil v roce 2014 tři taxikáře. Naposledy vystoupil před novináři tento týden v případu vraždy manželské dvojice, jejichž auto bylo nalezeno v Maďarsku.

Do povědomí široké veřejnosti se dostal hlavně tím, že se podílel na psaní scénáře krimiseriálu Případy prvního oddělení, který je inspirován skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám