Hlavní obsah

Žárlivost, či lži v policejní rodině? Soudy tápou

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tři roky se táhne případ, kdy se soudy snaží rozlousknout, zda se domácí násilí v rodině dvou policistů skutečně stalo, nebo si ho mladá žena vymyslela.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nutil mě k pohlavnímu styku před mým odchodem do práce, abych prý neměla chuť na jiné chlapy. Kontroloval a určoval, co si obléknu. Nesměla jsem nosit sukně, abych neprovokovala, kalhotky mi prohlížel i po návratu ze služby, jestli na nich není sperma,“ stěžovala si svým nadřízeným mladá policistka provdaná za staršího kolegu.

Dalším nástrojem pro žárlivé počínání byl údajně mobil. „Kontroloval mě i několikrát denně, posílal mi SMS, ve kterých mě oslovoval jako děvku a vyhrožoval mi. Když jsem přišla domů, musela jsem mobil položit na stůl, aby měl přehled o tom, kdo mi píše nebo volá,“ přiznala při vyšetřování a v intervenčním centru praporčice z Chrudimska, sloužící na okraji Prahy. Urážlivé SMS byly zaznamenány a přiloženy k soudním spisům.

Třetím znakem možné žárlivosti byly fyzické útoky. Ten poslední z nich skončil ošetřením v pražské nemocnici, o kterém lékař informoval policii. Žena pak přiznala, že ve spánku dostala od manžela pěstí do obličeje. To nastartovalo vyšetřování, které skončilo v roce 2016 před okresním soudem v Chrudimi.

Přestože poškozená žena u soudu otočila a tvrdila, že žije v harmonickém manželství a všechno jsou výmysly zinscenované kolegou ve služebně, kterému její manžel překážel v postupu, soud Radka N. odsoudil na dva roky s podmínečným odkladem na dva roky a šest měsíců. Očekávaně za týrání osoby ve společném obydlí a trochu neobvykle kvůli SMS, ve kterých ženě nadával, použil i nepříliš častý paragraf: urážka mezi vojáky.

Soud praporčici neuvěřil, když zařadila zpátečku, rozsudek opřel o plejádu nezávislých svědectví, především nadřízených, a o znalecké posudky.

Zapojí další znalce

To bylo v roce 2016, kvůli odvoláním a dovoláním případ putoval přes krajský soud k Nejvyššímu soudu a zpět ke krajskému soudu v Pardubicích. Obhájkyně žárlivého policisty vyrukovala s trojicí psychologických a psychiatrických posudků, které zpochybnily odůvodnění původního rozsudku.

Pro obhajobu to znamenalo vyvinout velké úsilí, protože policistka psychiatrická a psychologická vyšetření v průběhu vyšetřování a hlavního líčení v Chrudimi kategoricky odmítala. Podle těch aktuálních rozhodně nemá znatelný syndrom týrané ženy, naopak může mít sklony ke konfabulaci, kdy jsou pravé vzpomínky nahrazeny barvitými domněnkami.

Předsedkyně senátu Šárka Pfeiferová dala na naléhání obhájkyně a nařídila výslech dalších psychologů a psychiatrů. Státní zástupce o krok ustoupil. Souhlasil s výslechem znalců a připustil, že by se z obžaloby mohl vypustit paragraf postihující urážku mezi vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám