Hlavní obsah

Prodej budov ČD za stovky milionů byl v pořádku, potvrdil soud

– Praha • Aktualizováno
Novinky, kub

Vrchní soud v Praze v pondělí potvrdil zproštění obžaloby u osmi lidí dříve obviněných z údajně podezřelého prodeje budov Českých drah (ČD) Univerzitě Karlově (UK). Obviněné loni osvobodil Městský soud v Praze, proti čemuž se odvolalo státní zastupitelství. Nynější verdikt odvolacího soudu je pravomocný.

Kauza prodeje budov ČD u vrchního souduVideo: kub, Novinky

 
Článek

„Odvolání nebylo shledáno důvodným, řízení netrpí procesními vadami. Napadený rozsudek je výsledkem řízení, které proběhlo podle trestního řádu. O důkazech nejsou žádné pochybnosti a jsou vyhodnoceny v souladu s trestním řádem,“ konstatoval soudce Tome Frankič.

Státní zastupitelství navrhovalo, aby vrchní soud předchozí rozsudek zrušil a případ vrátil na město k novému projednání.

Vyšetřovatelé osm lidí vinili z toho, že údajně podvodem a pomocí zkreslených znaleckých posudků připravili stát o několik desítek milionů korun. Podle prvního rozsudku městského soudu ze srpna 2018 nebyly žalované skutky trestným činem.

Podle spisu měl podnikatel Otakar Otta v roce 2007 koupit výrazně pod cenou dvě budovy ČD v Opletalově ulici v centru Prahy, k čemuž údajně pomohl podhodnoceným posudkem znalec Vladimír Pažout. Tři roky nato se podle spisu Otta domluvil s šéfem odboru rozvoje UK Petrem Kosteleckým na nákupu zmíněných budov pro univerzitu.

Kostelecký podle státního zastupitelství vypracoval investiční záměr, který prosadil u ministerstva školství. Stát coby jediný akcionář ČD přišel v kauze podle spisu o zhruba osmdesát milionů korun. Posudky ocenily budovy na 403 milionů, ministerstvo záměr schválilo a nákup dotovalo 372 miliony. Podle obžaloby ale byla obvyklá cena nemovitostí 300 milionů.

Otta s Kosteleckým byli obžalovaní z podvodu, čtyři znalci pak z podání nesprávného posudku. Posledními dvěma obžalovanými byli Stanislav Sádovský a Pavel Kabát, kteří měli podle obžaloby „vyprat“ peníze získané z prodeje budov. Všichni obžalovaní od počátku jakoukoliv vinu odmítali a případ označovali za absurdní.

Podle loňského nepravomocného verdiktu městského soudu sice nelze hovořit o trestných činech, v případu se nicméně podle soudkyně Blanky Bedřichové odehrála řada nestandardních či zarážejících postupů, na které je ale zákon krátký.

Reklama

Výběr článků

Načítám