Hlavní obsah

Vražedkyně Janáková porodila

Ke 30 letům za mřížemi odsouzená vražedkyně Petra Janáková (29), kterou letos v červnu propustili z vězení kvůli těhotenství, minulý týden v pátek porodila. Na událost upozornila FTV Prima.

Rozhovor s vražedkyníVideo: Prima FTV

 
Článek

„Porod probíhal normálně, na to, že to je druhej porod, tak v pohodě. Porodila jsem v pátek v Královéhradeckém kraji a pak jsem následně odešla na revers,“ řekla Janáková televizi bez dalších podrobností.

Porodnici opustila, protože ji tam navštívili policisté, aby jí oznámili, že provedli testy DNA. Je pravděpodobné, že vzorky byly odebrány dítěti, o němž žena žádné podrobnosti neuvedla.

Jak je možné, že Janáková ve vězení otěhotněla, vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sama odsouzená odmítla uvést, kdo je otcem dítěte.

Janáková uvedla, že početí nebylo záměrem, aby mohla hradeckou věznici opustit. „Vůbec jsem nevěděla, že takovýhle zákon existuje,“ řekla televizi.

Útěk neplánuje

Ve vězení, včetně vazby, strávila zatím Janáková dva roky. Trest bude mít přerušený pravděpodobně do září příštího roku. „Jakmile porodí, bude rok na svobodě zcela mimo kompetenci vězeňské služby. Potom by měla nastoupit zpět do vězení,“ řekla už dříve Právu mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Primě Janáková řekla, že žádný útěk před návratem do výkonu trestu neplánuje. „Nemám v plánu nikam utíkat. Nemám řidičák, natož cestovní pas a nikdy jsem neměla.“

Bývalí manželé Jaroslav a Petra Janákovi dostali pravomocný trest celkem za pět vražd, z čehož u dvou zůstalo u nepodařeného pokusu, u dalších dvou u přípravy. Původně dostali doživotí, ale letos jim soud trest snížil - 30letý Janák by měl strávit za mřížemi 28 let, jeho někdejší manželka o dva roky déle. Jejich kumpán Martin Herzán stráví ve vězení osm let.

Janákovi podle spisu zavraždili v roce 2017 poblíž Lázní Bělohrad padesátiletého sběratele z Prahy. Toho vylákali na schůzku na opuštěné místo pod záminkou prodeje poštovních známek. Místo toho jej ale Janáková za jízdy střelila zezadu do hlavy. Janákovi muže okradli o pouhých 34 tisíc a jeho tělo pohodili v kukuřičném poli.

Janákovi už předtím připravovali nebo se i pokusili o další vraždy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám