Hlavní obsah

Za tragický pád vrtulníku v Plzni může pilot. V opilosti nezvládl riskantní manévr

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Za pád vrtulníku Robinson v Plzni loni v září, při kterém zahynula čtyřčlenná posádka, může pilot. Ten byl navíc pod vlivem alkoholu a za kniplem neměl ani co dělat, neboť mu chybělo patřičné osvědčení o zdravotní způsobilosti. Vyplývá to ze závěrů vyšetřování Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN).

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vyprošťují vrtulník, který se zřítil do výrobní halyVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

Vrtulník tehdy narazil do střechy budovy skladu v průmyslovém areálu v Domažlické ulici, všichni čtyři pasažéři zemřeli na místě. „Příčinou letecké nehody byla kombinace přecenění schopností a vyšší hladina alkoholu, která znemožnila bezpečnou pilotáž při extrémním manévru při letu nízko nad zemí,“ píše se ve zprávě úřadu.

Vrtulník tehdy narazil do pevné překážky na zemi při extrémním manévru provedeném nízko nad zemí. Podle zjištění vyšetřovatelů v době nehody kolovalo v krvi pilota 1,97 promile alkoholu.

„Hladinu alkoholu zjištěnou toxikologickým vyšetřením u pilota lze považovat za rozhodující pro přecenění vlastních schopností a špatné zvládnutí chyby, kterou byl postup, při němž v bezprostřední blízkosti země prokazatelně provedl s vrtulníkem takový manévr, jehož vybrání následně nezvládnul,“ stojí dále v závěrech vyšetřovatelů.

Letěl příliš nízko

Dvaatřicetiletý pilot Bohumil D. ten den provedl sérii tří krátkých letů se svými zahraničními obchodními partnery. Při tom posledním odstartoval ze střechy budovy vlastní firmy. „Vrtulník po vzletu pokračoval nízko nad zemí a po přibližně dvou a půl kilometrech provedl pilot ostrou zatáčku doprava s extrémním náklonem a sklonem vrtulníku. Při vybírání tohoto manévru narazil do střechy výrobní haly,“ popsali vyšetřovatelé průběh nehody.

Upozornili na to, že vrtulník se pohyboval pod předepsanou minimální výškou.

Vyšetřovatelé nezjistili nic, co by ukazovalo na technickou závadu stroje. Vyvrátili také některé spekulace o tom, že chtěl pilot nouzově přistát kvůli nedostatku paliva anebo že vrtulník řídil vedle sedící pasažér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám