Hlavní obsah

Soud rozdal tresty v kauze padělaných obrazů, určil i odškodné pro Bohdalovou

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Po více než dvou letech od zahájení řízení dospěl v pondělí Krajský soud v Praze k verdiktu v kauze padělaných obrazů. Podnikatelům Jaroslavu Fröhlichovi, jeho manželce Evě a Milanu Trokanovi určil osm, šest a sedm let vězení. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Jednou z poškozených je herečka Jiřina Bohdalová, podle soudu má dostat náhradu škody 1,5 milionu korun.

Jiřina Bohdalová při čekání před soudem debatuje s obžalovaným J. Fröhlichem a s žalobcem M. ForejtemVideo: Novinky

 
Článek

Součástí trestu je rovněž náhrada škody – Fröhlich má zaplatit 15 milionů korun a jeho manželka s Trokanem oba po pěti milionech.

Manželé Fröhlichovi měli podle žalobce Miroslava Forejta se spoluobžalovaným Martinem Trokanem obchodovat s padělanými obrazy za skoro 31 milionů korun.

„Soud dospěl k závěru, že obžaloba byla z větší části podána důvodně,“ uvedla předsedkyně senátu soudu Iva Říhová. „Trestnou činnost hodnotíme jako vysoce sofistikovanou, organizovanou,“ dodala.

Obhajoba chtěla znevěrohodnit znalce

Byť Říhová připustila, že hlavní slovo měli znalci a soud v této oblasti působí jako laik, u některých obrazů bylo podle ní zřejmé, že jde o padělky. „Nemohli jsme si nevšimnout určitých podobností různých malířů z různých období,“ konstatovala Říhová.

Právě přizvané znalce se podle soudkyně snažila obhajoba znevěrohodnit, upozorňovala například na chyby v posudcích, i když se podle Říhové jednalo o chyby nepodstatné, přímo se netýkající padělaného obrazu.

Obžalovaní podle spisu věděli, že se jedná o padělky. Ty pak opatřovali nepravdivými posudky, dobrozdáními a dalšími dokumenty svědčícími o jejich pravosti. Měli je dodávat do galerie, odkud je vykupoval bývalý privátní bankéř Komerční banky Radek Pokluda.

Ten údajně svým klientům, mezi nimiž byli třeba režisér Ivan Zachariáš nebo herečka Jiřina Bohdalová, nabízel padělané obrazy a tvrdil jim, že šlo o propadlé zástavy banky.

Herečka koupila falešného Fillu

Fröhlichovi se podle obžaloby pokusili prodat další obrazy za asi 50 milionů korun, další díla za více než 40 milionů měli mít doma připravené k prodeji.

Šlo zejména o padělky obrazů Josefa Čapka, Josefa Lady, Emila Filly, Václava Špály nebo Jana Zrzavého. Podle obžaloby měly obrazy falešné znalecké posudky. Například Bohdalová od Pokludy koupila padělek obrazu Emila Filly Zátiší s hrozny a dýmkou, za který zaplatila jeden a půl milionu korun.

Pokludův případ policie odložila s tím, že o padělcích nevěděl. Pokluda mezitím zmizel z České republiky, podle posledních informací by měl být na Fidži.

Soud trojici obžalovaných odsoudil poněkud nečekaně, protože i sám žalobce v závěrečné řeči navrhoval zproštění obžaloby.

Obžalovaní vinu od počátku odmítali. „Žádného padělatele neznám, nikdy jsem s žádným nepřišel do styku,“ prohlásil minulý měsíc Fröhlich a dodal, že je přesvědčený o pravosti všech děl. „Jsem přesvědčený, že jsem se stal obětí konkurenčního boje,“ vyslovil ve své závěrečné řeči hypotézu.

Říhová nicméně podotkla, že obžalovaným byly některé obrazy vraceny jako falza.

Státní zástupce Forejt nakonec po sáhodlouhém hlavním líčení došel k závěru, že obžalovaní patrně netušili, že jde o padělky, a navrhoval pro ně zprošťující verdikt.

„Obžalovaní kupovali a prodávali díla, o nichž byli subjektivně přesvědčeni, že se jedná o díla originální,“ uvedl ve své závěrečné řeči a dodal: „Obžaloba neunesla důkazní břemeno a bez důvodných pochybností neprokázala, že se obžalovaní dopustili skutků kladených jim za vinu.“ Samotní padělatelé podle Forejta buď neexistují, nebo se je nepodařilo policii zjistit.

Zmocněnec Jiřiny Bohdalové – která se domáhá jedenapůlmilionové náhrady škody a k soudu v pondělí přišla i osobně –, se nicméně domnívá, že „je zřejmé, že obžalovaní spáchali zvlášť závažný zločin podvodu“. Zmocněnec dalšího z poškozených požadoval jako náhradu škody více než dvojnásobek. Podle něj byli poškození „systematicky uváděni v omyl“, což prý dokazují výpovědi poškozených či znalců.

Fröhlichovi s Trokanem jsou mezi obžalovanými i v druhé větvi kauzy, kterou krajský soud začal nedávno řešit. Spolu s nimi je obžalována trojice znalců, která měla vypracovávat falešné posudky na padělané obrazy.

V této části kauzy způsobili Fröhlichovi s Trokanem podle obžaloby škodu za více než 70 milionů a pokusili se nebo plánovali způsobit škodu za dalších 80 milionů. I v tomto případě je Fröhlich podle svých slov přesvědčen o pravosti obchodovaných obrazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám