Hlavní obsah

Údajná korupce v Praze odložena. Definitivně

Právo, Jan Menšík
Praha

Kauza podezření z korupce na pražském magistrátu, v níž policie více než rok prověřovala bývalého úředníka přes reklamu Ivo Matese, je definitivně u konce. Státní zástupkyně z Prahy 1 Zuzana Beňová se v minulých dnech ztotožnila se závěrem kriminalistů a jejich usnesení o odložení případu přijala. Nepodařilo se podle ní nashromáždit dostatečné množství důkazů.

Foto: Novinky

Úředník pražského magistrátu Ivo Mates využíval vůz patřící reklamní společnosti.

Článek

„Po prostudování trestního spisu jsem shledala usnesení policejního orgánu, který věc odložil, důvodným,“ řekla Právu žalobkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

„I přes opatření řady důkazů se nepodařilo prokázat v míře potřebné pro zahájení trestního stíhání konkrétní osoby všechny znaky skutkové podstaty trestného činu přijetí úplatku či jiného trestného činu,“ doplnila.

Kriminalisté prvního pražského obvodu rozhodli o odložení případu už jednou, a to loni v prosinci. Tehdy se však Beňová s jejich půlroční prací nespokojila a vrátila jim případ znovu na stůl k dalšímu šetření.

Na možné podezření z korupce upozornilo začátkem loňského června Právo.

Redaktor tehdy konfrontoval úředníka majetkového odboru Ivo Matese, jenž měl na starosti správu portfolia městských pozemků s reklamními plochami a také přípravu smluv na pronájem reklamy, s dokumenty a fotografiemi, na nichž používá bílé SUV značky Volvo patřící firmám okolo reklamní skupiny BigBoard.

Ta platí za jedničku na českém trhu s venkovní reklamou a s Prahou má uzavřenou řadu smluv. Mates obecně na smlouvách týkajících se reklamy mnohdy působil jako kontaktní osoba. Skupina jakékoliv spojení s vozem odmítla. Mates tehdy tvrdil, že vůz měl zapůjčený od syna k řešení rodinné situace v roce 2017 a částečně v roce 2018.

Později Právo získalo dokument, podle něhož Mates se zmíněným vozem, který opatřil magistrátní značkou opravňující ho parkovat na pražských náplavkách, měl v září 2016 nehodu. Ve večerních hodinách při vyjíždění z náplavky na Dvořákovo nábřeží sjel levou stranou auta mimo komunikaci a skončil polovinou vozu ve Vltavě. Odtud vůz museli pomocí jeřábu vyzvednout přivolaní hasiči.

Jako držitel vozu je v dokumentu uvedena společnost BigBoard Praha, účastníkem nehody, tedy řidičem, Ivo Mates.

Dva dny poté, co Právo s informacemi přišlo, podal Mates výpověď a na dohodu ke konci loňského června z magistrátu, kde pracoval od roku 2008, odešel. Než tak učinil, musel vše vysvětlovat svému nadřízenému, řediteli majetkového odboru Janu Rakovi.

Ten mu následně udělil výtku a přeřadil Matese v rámci odboru tak, aby už s agendou reklamy nepřicházel do styku. Po zveřejnění informací volala po jeho odchodu z magistrátu také někdejší primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO).

„V podstatě jsem mu řekla (Rakovi), že od něj očekávám, že s ním tedy co nejrychleji rozváže pracovní poměr,“ řekla tehdy po schůzce s Matesovým nadřízeným Právu Krnáčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám