Hlavní obsah

Policisté zmlátili na služebně připoutaného mladíka, soud jim potvrdil podmínky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvěma policistům, kteří loni v únoru zmlátili zadrženého muže připoutaného k lavici, potvrdil v úterý odvolací senát pražského městského soudu roční podmínky. Jejich kolegu, který bití viděl a nic neudělal, už v minulosti soud obžaloby zprostil. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní policisté se svými advokátyVideo: Novinky

 
Článek

Podpraporčíci Milan Košárek a Ondřej Čunát byli původně obžalovaní z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení, Obvodní soud pro Prahu 4 jejich jednání ale v dubnu vyhodnotil jako zneužití pravomoci úřední osoby.

Státní zastupitelství podalo odvolání, podle odvolacího soudu nicméně dospěl obvodní soud ke správné právní kvalifikaci.

„Jednání obžalovaných, jak naprosto objektivně vyplývá z kamerového záznamu, nelze považovat za mučení,“ uvedl předseda odvolacího senátu Richard Petrásek k odvolání státního zastupitelství proti právní kvalifikaci. Stejně tak Petrásek zamítl odvolání obou odsouzených.

Vzhledem k rozporům ve výpovědích obžalovaných a poškozeného byl nejpodstatnějším důkazem kamerový záznam ze služebny.

„Obžalovaný Košárek rovnou ode dveří přichází a sedícího poškozeného kope do prsou, potom ho uchopí za hlavu a znehybní ho, aby obžalovanému ing. Čunátovi umožnil přístup k obžalovanému, a ten ho pak mlátí do zad a kope do prsou,“ popsal soudce dění na záznamu.

Odplata za shozený monitor

Obžalovaní loni v únoru na služebně v pražské Lhotce zmlátili 23letého mladíka kvůli tomu, že se připoutaný k lavici snažil přisunout stůl, ze kterého spadl monitor. Vzápětí policisté, kteří v tu dobu byli na chodbě, vtrhli do místnosti a prakticky okamžitě začali mladíka mlátit a kopat.

Chvíli po tom, co oba policisté připoutaného mladíka zpacifikovali, se k němu Čunát ještě vrátil a vrazil mu dalších pár ran pěstí. „Přesto nám dnes ing. Čunát tvrdí, že žádný trestný čin nespáchal. Nad tím zůstává rozum stát,“ konstatoval Petrásek, podle kterého bylo zmlácení zadrženého „naprosto evidentní odplatou za shozený monitor“.

DALŠÍ PŘÍPAD NÁSILÍ NA SLUŽEBNĚ
Podmínka pro policistu za zbití studenta v Praze platí

„Cítím se nevinný. Celý je to takový nešťastný. Změnilo mi to život. Mám svou práci rád. Asi o ni přijdu,“ prohlásil na závěr odvolacího jednání Čunát.

Podle policistů byl mladík na služebně po několik hodin pod vlivem drog agresivní, snažil se utéct, sprostě nadával nebo údajně vyhrožoval likvidací jim a jejich rodinám.

„Nechal jsem se vyprovokovat od poškozeného, který začal vyhrožovat, že zlikviduje moji rodinu, což se mě osobně dotklo. Nezachoval jsem se profesionálně a uštědřil jsem mu dvě rány. Upřímně lituju těch dvou ran,“ přiznal u hlavního líčení Čunát. Policisté situaci vyhodnotili jako hrozbu, protože se prý báli, aby mladík neměl u sebe zbraň.

Mladík dostal trest za drogy

Mladík, kterého na služebnu přivezli po razii v jedné z pražských restaurací, policejní verzi odmítl. Drogy prý vůbec neužívá, agresivní nebyl a nikomu nenadával ani nevyhrožoval. Naopak. Podle něj to byli právě obžalovaní, kteří ho uráželi, ponižovali ho a nadávali mu. „Dělali si ze mě srandu, protože mám křivý nos a podobně,“ řekl mladík.

Ten byl v souvislosti s razií nakonec rovněž odsouzen k podmínce, protože policie v restauraci zabavila sáček s šestnácti gramy extáze.

Mladík ale tvrdí, že není vůbec jeho. „Plastový sáček s šestnácti gramy extáze jim předal barman s tím, že to našel v boxu, kde jsme s přáteli seděli. To je blbost, protože nejsem dealer ani zločinec. Jsem obyčejný třiadvacetiletý kluk, který chodí do dvou prací a stará se o babičku,“ řekl mladík.

Policie ho prý na služebnu odvezla bez jakéhokoliv vysvětlení. Když se ho pak dožadoval, spoutali ho. „Ve výslechové místnosti jsem byl připoután k lavici. Pak mi hodili na stůl nějaké papíry, abych si je pročetl. A když jsem si přitahoval stůl, kolem nohy byly omotané kabely, a tak spadl ten monitor. Poté dva policisté vtrhli dovnitř, kopli mě a začali mě bít hlava nehlava,“ popsal mladík.

Třetího z obžalovaných policistů, nadstrážmistra Petra Kawana, který část útoku kolegů viděl, ale podle žalobce mu v rozporu se zákonem nezabránil a ani ho pak pravdivě nenahlásil nadřízeným, obvodní soud obžaloby zprostil. Podle odvolacího soudu to bylo v pořádku a není důvod ani k postoupení ke kázeňskému potrestání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám