Hlavní obsah

Matku utýraného chlapce z Loun budou zkoumat soudní znalci

Právo, ape
Ústí nad Labem

Znalecký posudek na matku tříletého chlapce, kterého měl letos v únoru v Lounech podle obžaloby utýrat jeho 20letý otčím Josef K., chce nechat zpracovat Krajský soud v Ústí nad Labem. Obžalovaný podle vyšetřovatelů dítě bil, pálil cigaretami nebo ho nutil klečet s napřaženýma rukama. Podle soudu je výpověď matky klíčová. Muž je obžalovaný z vraždy a hrozí mu i výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Josef K. obžalovaný z utýrání dítěteVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Matka dítěte má před osudem vypovídat příští týden. Pro soud jsou její vyjádření klíčová, i proto chce soud nechat na matku oběti zpracovat znalecký posudek. „Považujeme znalecký posudek za velmi důležitý,“ řekla při hlavním líčení v pondělí soudkyně Halka Lacinová s tím, že znalec by mohl ženu zkoumat v polovině září a na začátku října by mohl být posudek hotov. Poté by již měl padnout i rozsudek.

Soud rovněž vyslechl všech pět předvolaných svědků, výpovědi se vzhledem k okolnostem případu odehrály bez veřejnosti. Na dalším hlavním líčení chce soudkyně jejich výslechy přečíst.

Malý chlapec zemřel na následky zranění po týrání v noci z 15. na 16. února. Podle obžaloby muž dítě utýral, měl ho nejen fackovat a mlátit vařečkou, ale i kousat, pálit cigaretou, žehličkou nebo ho měl sprchovat ledovou vodou a nechávat ho klečet s nataženým rukama.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Josef K. obžalovaný z utýrání nevlastního dítěte u ústeckého soudu

Obžalovaný u soudu dříve řekl, že dítě hodně zlobilo a jeho chování se zhoršovalo. Chtěl ho prý převychovat. Brutální převýchova vygradovala v polovině února. Chlapec již nereagoval, doktora ale ani on, ani 20letá matka dítěte nezavolali, protože se prý báli, že jim ho vezmou.

Když se 16. února probudili, chlapec byl již mrtvý. Chlapeček měl podle obžaloby mimo jiné pohmožděniny, krevní výrony a také pohmožděný mozek s těžkým otokem.

Obžalovaný je od 18. února ve vazbě. Nejprve byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a týrání osoby žijící ve společném obydlí, později ho policisté obvinili na základě dalších důkazů i z vraždy. Muži tak hrozí až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám