Hlavní obsah

Pracovnice benzínky u Brna si nechala peněženku s osmi tisíci eur. Musí do vězení

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Zatajit nález peněženky může přijít hodně draho. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila jednapadesátiletá Lea Tichá, pracovnice jedné z čerpacích stanic u Brna na dálnici D1. Podle vyšetřovatelů si totiž nechala peněženku, kterou v restauraci u benzínky zapomněl jeden ze zákazníků. Brněnský Krajský soud ji poslal na 18 měsíců do vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pracovnici benzínky podle všeho už delší dobu trápila špatná finanční situace. Proto když se jí naskytla možnost přilepšit si o 8000 eur (zhruba 203 tisíce korun), chytila příležitost za pačesy.

K činu došlo loni 30. září. „Ve své pracovní době jako zaměstnankyně čerpací stanice převzala od jedné ze zákaznic černou peněženku, kterou žena našla v restauraci. V peněžence bylo osm tisíc eur a platební karta. Obžalovaná peněženku převzala a nikomu o ní neřekla,“ stálo v obžalobě.

Tichá se tvářila, že o ničem neví, ani když po několika hodinách na benzínku dorazil majitel peněženky a sháněl se po ní. Jako hrob mlčela i před policejní hlídkou, která na místo dorazila věc vyšetřit, peněženku si nechala a peníze podle všeho utratila.

Ženu za zpronevěru potrestal brněnský městský soud 18 měsíci vězení a uložil jí nahradit způsobenou škodu. Tichá, která k soudu vůbec nedorazila a rozsudek si převzala až po předvedení policií, se ale proti verdiktu odvolala. „Nenechala jsem si ji, jen jsem ji odložila a pak jsem šla uklízet záchody. Policie pak hledala, jestli to nespadlo někam pod stůl,“ zformulovala žena svou obhajobu

„Takovou argumentací jen polemizuje se závěry nalézacího soudu. Nic v předchozím jednání neřekla, navíc toto tvrzení je vyvráceno výpověďmi svědků a kamerovými záznamy,“ konstatoval státní zástupce Milan Vagai.

Odvolací senát brněnského Krajského soudu ženě také neuvěřil a odvolání jako nedůvodné zamítl. „Byl zjištěn skutkový stav, o kterém nelze mít důvodné pochybnosti. Je k dispozici dost přesvědčivých důkazů, kromě výpovědi nálezkyně jsou to právě kamerové záznamy. Obžalovaná má sklony k majetkové trestné činnosti,“ připomenul soudce Vladimír Sova.

Reklama

Výběr článků

Načítám