Hlavní obsah

Šrytr znovu uspěl: 430 tisíc za stíhání v kauze bosse Běly

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pavel Šrytr, který čelil obvinění, že v 90. letech zavraždil bývalého bosse podsvětí Antonína Bělu, se přiblížil výplatě dalších peněz za nezákonnou obžalobu. Úřady se mu již dříve omluvily a dobrovolně vyplatily přes 860 tisíc korun. Obvodní soud pro Prahu 2 v pondělí Šrytrovi přiznal dalších více než 400 tisíc korun. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat k Městskému soudu v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Šrytr u soudu v době, kdy byl ve vazbě (11. dubna 2017).

Článek

Soudkyně Tereza Maříková v pondělí uvedla, že lze uznat Šrytrův nárok na zhruba 430 tisíc korun za právní služby, na které musel v době trestního stíhání vynaložit své prostředky. Jedná se například o několik desítek návštěv jeho obhájce ve vazební věznici kvůli konzultacím.

Někdejší policista a osobní strážce kontroverzních podnikatelů chce v žalobě na stát více než dva miliony korun. Šrytr se dožadoval odškodného za majetkovou i nemajetkovou újmu za to, že ho policie v roce 2016 obvinila z 23 let staré vraždy romského bosse. Krajský soud v Praze Šrytra a spoluobviněného Jána Kaca v září 2017 osvobodil.

Kvůli případu strávil Šrytr patnáct měsíců ve vazbě, samotné trestní stíhání trvalo 21 měsíců. Šrytr nyní žádal kromě další náhrady za újmu rovněž odškodné za právníky.

Ministerstvo dříve Šrytrovi vyplatilo náhradu za vazbu 360 tisíc, za trestní stíhání 105 tisíc a za ušlý zisk 401 tisíc korun.

Podle policie Bělu zastřelila samopalem pětice maskovaných mužů v dubnu 1996 před jeho domem v Úvalech u Prahy. Policie obvinila z účasti na vraždě Šrytra s Kacem jen tři týdny před promlčením činu.

Korunní svědkyně ale později u soudu svou výpověď změnila, přičemž obžalované jako pachatele neoznačila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám