Hlavní obsah

Muž obviněný ze znásilnění dívky u Litoměřic neúspěšně žádal o azyl v Německu

– Litoměřice
Novinky, kub

Cizinec, kterého policie obvinila z úterního znásilnění 16leté dívky u Litoměřic, v minulosti neúspěšně žádal o azyl v Německu. Novinkám to sdělila státní zástupkyně Kateřina Doušová, jejíž úřad podal ve čtvrtek ráno žádost soudu o vzetí muže do vazby. Podezřelý podle ní stále nekomunikuje a informace o něm zjišťuje policie zejména pomocí mezinárodní spolupráce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

České úřady již znají jméno podezřelého, kterému je podle žalobkyně zhruba 30 let. Podařilo se to zjistit na základě fotky, která odpovídala muži z databáze žadatelů o azyl v Německu. Zahraniční kolegové českým policistům potvrdili, že se jedná o muže, kterému v Německu žádost o azyl zamítli. „Ke ztotožnění vedly ještě další informace, které nelze vzhledem k vyšetřování sdělit,” uvedla ve čtvrtek žalobkyně.

Přesné datum zamítnutí azylu Doušová neznala, hovořila zhruba o roku 2017. „Německé úřady mu pak vystavily tzv. vízum pro strpění,” upřesnila žalobkyně. Po dobu tohoto opatření se měl muž pravidelně hlásit německým úřadům. Policie nyní zjišťuje, jak podezřelý podmínky dodržoval a jak postupovaly německé úřady.

„Z Německa vyhoštěn zatím nebyl,” zdůraznila státní zástupkyně. Zda o tom měly někdy v dohledné době německé úřady případně rozhodovat, česká strana zjišťuje. Rovněž není stále jasné, odkud přesně muž pochází, podle Doušové se čeká na podrobnou dokumentaci z Německa. Včera Doušová uvedla, že africký původ muže lze dovodit zatím pouze z jeho vzhledu.

„Zatím je pouze potvrzeno, že muž prokazující se pod daným jménem v Německu při žádosti o azyl je tentýž, kterého zadržela policie v Česku,” upřesnila žalobkyně.

„Obviněný s policií stále nekomunikuje,” sdělila Doušová s tím, že muž nekomunikuje ani s právním zástupcem. Veškeré informace tak o něm policie zjišťuje především formou mezinárodní spolupráce.

Litoměřické státní zastupitelství ve čtvrtek ráno podalo na základě podnětu kriminalistů žádost soudu, aby podezřelého poslal do vazby. Okresní soud v Litoměřicích má na rozhodnutí 24 hodin.

Ke znásilnění došlo podle kriminalistů v úterý kolem poledne na poli u obce Lukavec na Litoměřicku. Podezřelý byl podle Doušové zadržen krátce po činu, policie ho obvinila z násilného i majetkového trestného činu.

Reklama

Výběr článků

Načítám