Hlavní obsah

Hlučný mejdan protidrogových detektivů museli ztišit strážníci

Právo, Radim Vaculík, Jan Menšík
Praha

K třecím plochám a konfliktům může občas docházet i mezi českými bezpečnostními sbory. Jeden takový se odehrál před týdnem v noci z 13. na 14. června v pražské Bubenči. Hlídka městských strážníků tam byla přivolána kvůli rušení nočního klidu v podobě křiku a hlasité hudby, když v jednom domě probíhal hlučný večírek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle oznámení od občanů se odehrával v oplocené prvorepublikové vile, kterou v Bubenči vlastní ministerstvo vnitra a řadu let ji využívá celostátní policejní útvar Národní protidrogová centrála (NPC). Na incident redakci upozornili sami městští strážníci ze služebny v Praze 6.

„Při příjezdu naší hlídky na uvedenou adresu byly na místě kontaktovány osoby, které reagovaly na zvonek, kdy z uvedené vily pokaždé vyšla skupinka několika zjevně podnapilých lidí, kteří se ihned začali prokazovat průkazy služby kriminální policie s tím, že se jedná o objekt Policie ČR,“ popsali situaci v dopise městští strážníci, kteří si nepřáli být jmenováni.

„Odtahujte auta a nasazujte botičky“  

„Hlídka byla poměrně nevhodným způsobem kriminalisty, kteří vyšli z vily, upozorněna, že mají soukromou oslavu, že s rušením nočního klidu hlídka stejně nic neudělá, neboť na soukromý pozemek vstoupit nemůže, že ať se jdou raději věnovat odtahování aut a nasazování botiček,“ zaznělo údajně z úst protidrogových detektivů.

Za uplynulých několik let na tuto adresu vyjížděly hlídky už několikrát, a to zejména z důvodu rušení nočního klidu.
strážníci

Dokonce si prý hlídka vyslechla tvrzení, že i kdyby incident někam ohlásila, vše stejně vyšumí do ztracena, protože se o to postará ředitel NPC Jakub Frydrych, který má prý dobré vztahy s šéfem strážníků v Praze 6 i s ředitelem celé městské policie Eduardem Šustrem.

Frydrych má ve zmíněné vile vlastní kancelář, ale v době konfliktu v ní nebyl. O události se stejně jako Šuster dověděl až od redakce Práva, protože strážníci podrobnosti incidentu nikde neoznámili. Měli prý pocit, že by to bylo zbytečné.

Časté rušení nočního klidu

„Za uplynulých několik let na tuto adresu, a to zejména z důvodu rušení nočního klidu, vyjížděly hlídky již několikrát a vždy zcela bezúspěšně,“ napsali Právu městští strážníci s tím, že naposledy tam jeli na základě hned několika telefonátů občanů.

Na místo přijeli městští strážníci a proběhla tam komunikace s našimi policisty, došlo k určité výměně názorů
šéf NPC Jakub Frydrych

Právo oslovilo šéfy obou bezpečnostních složek a ti shodně odmítli, že by podobné konflikty chtěli zamést pod stůl. Zároveň připustili, že se znají řadu let, ale pouze v profesionální rovině.

„Zahájil jsem v této věci vnitřní šetření. Podle mých informací přijeli na místo městští strážníci a proběhla tam komunikace s našimi policisty,“ řekl Právu šéf NPC Frydrych. Konkrétně šlo podle něj o šest příslušníků protidrogové centrály a došlo prý mezi nimi a strážníky „k určité výměně názorů“.

Čtyři nebo pět z nich už podle Frydrycha vyslechl jeho zástupce z vnitřní kontroly.

„Mělo to být tak, že přijela hlídka a vyzvala ke ztlumení hudby. Došlo ke ztlumení hudby a zavření oken a hlídka odjela. Nyní pátráme po tom, co tam proběhlo někde u plotu za slovní výměnu,“ poznamenal ředitel elitního útvaru.

Zároveň však odmítl, že by o podobných incidentech a problémech s rušením nočního klidu věděl už z minulosti. „Žádnou stížnost či oznámení v této souvislosti jsem z dřívějška až dosud nikdy neobdržel,“ po­dotkl Frydrych.

Opakovat se to nebude

Večer sdělil redakci, že bylo dokončeno šetření s tím, že se strážníky mluvili dva příslušníci NPC a poté došlo ke ztlumení hudby a zavření okna. Dodal, že detektivům vytkl rušení nočního klidu, které se již nebude opakovat. „Počkáme na oficiální stanovisko MP Praha 6 (k emailu)… Zamýšlím se nad tím, kdo a proč to vlastně psal,“ uvedl Frydrych.

Detektivové NPC se sice svým hlasitým chováním mohli dopustit přestupku proti veřejnému pořádku, konkrétně rušení nočního klidu, za které mají strážníci podle zákona právo udělit pokutu až deset tisíc korun. Jenže na policisty se vztahuje služební zákon a takovýto přestupek by s nimi řešil jejich nadřízený, nikoli městská policie.

Vedení pražských městských strážníků se na věc dívá s nadhledem. „Hlídka strážníků situaci prověřila a ze záznamu hovoru strážníků s operačním vyplývá, že byl v ulici klid, tedy k rušení nočního klidu nedocházelo,“ tvrdila Právu mluvčí Irena Seifertová.

Nakonec ale přiznala, že z hovoru hlídky vyplynulo, že požádala o ztišení hudby a zavření oken, což bylo vyslyšeno a tím vše skončilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám