Hlavní obsah

Notorický znásilňovač z Blanenska dostal jedenáct let vězení

Právo, Petr Kozelka
Brno

Štěstí v neštěstí měla mladá žena, která padla do oka patologickému sexuálními sadistovi Janu Bohušovi. Ten ji sledoval a na příhodném místě se ji pokusil znásilnit. Volání o pomoc ale zaslechli dva kolemjdoucí a Bohuš před nimi uprchl. Muž, který byl už třikrát trestán za sexuální delikty, dostal ve čtvrtek u brněnského soudu 11 let vězení, a navíc po odpykání trestu může počítat s pobytem v detenčním ústavu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sexuální delikvent Jan Bohuš u soudu Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Na ženu se devětatřicetiletý Bohuš zaměřil poté, co se loni na podzim mocně veselil na jedné ze zábav na Blanensku. Všiml si, že dívka sama odchází ze zastávky autobusu, začal ji sledovat a na příhodném místě na ní zezadu zaútočil. „Než jsem se stačila otočit, dal mi ruku na ústa, chytil mě kolem pasu a odtáhl mě od cesty, kde mě povalil na záda,“ vypověděla napadená žena.

Bohuš na dívku syčel, aby byla zticha a pak se jí prý nic nestane, ta se ale místo toho pustila do divokého zápasu, snažila se muže kopat a škrábat, přičemž mu strhla z krku i řetízek. Její volání o pomoc naštěstí zaslechli dva mladíci sedící opodál a když došli na místo, Bohuš vzal nohy na ramena.

Sám Bohuš se před soudem hájil, že jeho útok na dívku neměl sexuální podtext, prý si na ní pouze chtěl vybít agresi po hádce se svou partnerkou. Svého jednání však prý nemohl sám nechat, protože se dívka bránila. „Chtěl jsem jen počkat, až přestane, a pak bych odešel,“ tvrdil soudu.

Takové obhajobě ale neuvěřil již dříve senát blanenského okresního soudu, přičemž upozornil na to, že muž je podle znaleckého zkoumání sexuální sadista. Měl už za sebou ústavní léčbu a dál se léčil ambulantně, léky na něj zabíraly ale pouze tehdy, pokud nepil alkohol, což osudný den nedodržel.

Blanenský soud muže nakonec potrestal 11 lety vězení, proti čemuž Bohuš protestoval odvoláním. Návrh Bohušova obhájce, že by jeho jednání mohlo být posuzováno jen jako omezování osobní svobody, však smetl ve čtvrtek odvolací senát v čele s Vlastimírem Čechem ze stolu.

Soudce Čech upozornil, že deviant má za sebou pestrou historii útoků na neznámé ženy, které sledoval, pak zezadu přepadl a odtáhl stranou od cesty.

„Byl už třikrát trestán mimo jiné za znásilnění a také za soulož mezi příbuznými. Naposledy dostal 11 let za znásilnění a činu se dopustil krátce po svém propuštění. Odvolací soud se ztotožňuje s názorem prvostupňového soudu a jeho hodnocením důkazní situace. I když obžalovaný připouští jen napadení bez sexuálního úmyslu, tak modus operandi se naprosto shoduje s jeho předchozími útoky,“ konstatoval Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám