Hlavní obsah

Otřes mozku, zbité ruce i nohy: Soud rozplétá napadení ženy v pražském squatu

– Praha
Novinky, kub

Těžký otřes mozku a zranění rukou i nohou utrpěla obyvatelka squatu v pražských Holešovicích, když byla zbita kovovou tyčí. Kvůli násilí je u Městského soudu v Praze obžalovaný recidivista Roman Lomoz (45), který vinu odmítá. Soud v pondělí rovněž vyslechl svědka, který s podezřením z činu ukázal na jinou dvojici mužů. Lomozovi hrozí za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáctiletý trest vězení.

Roman Lomoz u městského souduVideo: Novinky

 
Článek

Lomoz podle obžaloby zaútočil na ženu loni 7. listopadu kolem 23. hodiny ve squatu u Libeňského mostu. „Poškozenou opakovaně velkou intenzitou udeřil kusem větve a bílou kovovou tyčí,“ uvedlo státní zastupitelství. Údery směřovaly zejména na hlavu, žena utrpěla otřes mozku s rozsáhlým krevním výronem, tržné rány na čele a pohmožděniny předloktí a kolen.

Útok byl podle kriminalistů natolik silný, že hrozilo mnohem vážnější zranění. „Poškozená seděla na matraci na zemi a kryla si hlavu oběma rukama. K závažným následkům nedošlo právě kvůli její aktivní obraně,“ uvedla obžaloba.

Lomoz je momentálně ve vazbě, k soudu jej přivedla eskorta. Za mřížemi není poprvé, předloni si odpykal tříletý trest za násilí a výtržnictví. V doprovodu justiční stráže přišel také svědek, který byl v osudnou noc údajně s Lomozem. Svědek si v současnosti odpykává trest za to, že v opilosti zničil tramvaj.

Soud muže poučil, že podle trestního řádu musí coby svědek mluvit pravdu a nic nezamlčet. Odsouzený uvedl, že osudný den sice byl Lomoz s poškozenou ve squatu, objevili se tam ale také dva muži, oba prý Marianové, které svědek z činu podezřívá.

„Podrobil jsem je křížovému výslechu, myslím, že o tom museli alespoň něco vědět. Také měli její občanský průkaz a mluvili o penězích,“ dodal svědek.

Lomoze označil jako normálního člověka, navíc abstinenta. „Známe se z armády, z Armády spásy, rozumíte,“ popsal svědek soudu období, kdy se s Lomozem seznámil, když pobývali mezi bezdomovci.

Hlavní líčení pokračuje koncem června, kdy by měl soud vyslechnout poškozenou. Lomoz měl problémy se zákonem již počátkem milénia, policie ho v roce 2002 obvinila z krádeží a loupeží. Podle vyšetřovatelů navštěvoval různé hotely, odkud utíkal bez placení, a navíc neodcházel s prázdnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám