Hlavní obsah

Expolicista Pichlík je na svobodě

– PRAHA
Právo, apb, jt

Z vazební věznice byl ve čtvrtek propuštěn bývalý vysoký důstojník pražské policie Zdeněk Pichlík, stíhaný za pokus o zneužití pravomoci veřejného činitele. O zrušení jeho vazby rozhodl už koncem minulého týdne mělnický soud, čekalo se však, zda proti tomu nepodá státní zástupce stížnost.

Článek

"Mohu potvrdit, že jsme se této možnosti vzdali," řekla ve čtvrtek odpoledne Právu mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová. "Obdržel jsem od zastupitelství fax, až ověřím jeho pravost, zašlu liberecké věznici pokyn, aby obviněného propustili," uvedl ve čtvrtek pro ČTK místopředseda mělnického soudu Martin Dostál. Pichlík poté podle ČTK brány vazební věznice opustil. Agentuře to potvrdil jeho advokát Vít Široký.

Pichlík je stíhán spolu se svým bývalým podřízeným, detektivem pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem Petrem Šímou. Toho z vazbu propustil státní zástupce již na konci minulého týdne. Třetím obviněným je pražský podnikatel Miloš J., jenž je stíhán na svobodě.

Bývalí policisté jsou podezřelí, že se pokusili ovlivňovat vyšetřování dvou případů, Miloš J. je k tomu podle policie naváděl. Údajně po nich chtěl, aby ovlivňovali vyšetřovatele, státního zástupce a soudce. "Osoba, kterou měl pan Pichlík ovlivňovat, při výslechu uvedla, že mého mandanta neviděla deset let. Ovlivňování nepotvrdily ani další vyslechnuté osoby," řekl Právu Pichlíkův obhájce Vít Široký.

Uvedl, že mu vadí neodůvodněné průtahy v Pichlíkově věci. "Od poloviny loňského prosince až do včerejšího dne nebyli podle mých poznatků vyslechnuti žádní svědci. Vyslechnuti byli čtyři státní zástupci a soudce. Nikdo z nich obvinění nepotvrdil," dodal ve čtvrtek advokát. Druhou kauzou, do které Pichlík a Šíma údajně zasahovali, je zřejmě případ ženy podezřelé ze zpronevěry. V rozporu se služebními předpisy údajně zjišťovali, zda ji policisté chtějí obvinit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám