Hlavní obsah

Odvolací soud potvrdil za krádeže zbraní z Vrbětic podmínky

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Uložením dvou podmínek skončilo čtvrteční líčení odvolacího Krajského soudu ve Zlíně v případu krádeže a přechovávání zbraní z vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Soudní senát ve třech případech pouze potvrdil tresty, které komplici Milanu Chaloupkovi a jednomu ze dvou překupníků uložil v únoru Okresní soud ve Zlíně.

Milan Chaloupka u odvolacího Krajského soudu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Chaloupka coby komplic již dříve pravomocně odsouzeného zloděje zbraní Zdeňka Šuranského, který dostal v únoru nepodmíněný trest ve výši 34 měsíců, se před čtvrtečním stáním obával také vězení. „Myslel jsem, že půjdu na rok natvrdo,“ sdělil novinářům Chaloupka. Odvolací senát mu však pouze potvrdil tříletý trest, podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let.

Obchodník Radim Skýpala obdržel 11 měsíců s podmíněným odkladem na 22 měsíců.

U původního líčení na okresním soudu sedělo na lavici obžalovaných pět mužů a jedna žena. Od soudu odešli v únoru s podmínkami v rozmezí od 10 do 48 měsíců. Současný senát rozhodoval o případné změně výše trestu pouze u dvou z nich. Státní zástupce Ctibor Hubáček požadoval pro Chaloupku zpřísnění původní podmínky na trest vězení. Odvolací soud to ale odmítl.

Podle soudce zpravodaje Víta Krchňáčka především kvůli polehčujícím okolnostem, kdy se Chaloupka k činu doznal, litoval ho a nyní vede řádný život. „Lze obžalovanému dát šanci bez přímého výkonu trestu,“ řekl Krchňáček.

U Skýpaly žádal žalobce překvalifikování trestného činu, čemuž odvolací soud vyhověl. Muž u sebe přechovával dva samopaly, okresní soud však při svém výroku nezohlednil, že jde o hromadně účinné zbraně. Na výši původně uloženého trestu to ale nyní nemělo vliv, odvolací soud jej považuje za odpovídající.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud rozhodl o vině všech obžalovaných během jednoho dneVideo: Aleš Fuksa, Právo

Skupina se v letech 2016 až 2017 dopustila nedovoleného ozbrojování, tři z nich podílnictví a Chaloupka se Šuranským i krádeže. Všem hrozil až osmiletý nepodmíněný trest.

Obžalovaní věděli, že zbraně pocházejí z trestné činnosti z muničního skladu ve Vrběticích. Do policisty střeženého areálu vstoupila podle rozsudku dvojice Šuranský a Chaloupka nejméně čtyřikrát. Uvnitř muži brali samopaly, součásti zbraní a výbušniny rozmetané do okolí explozí, některé z nich následně prodávali.

První ze skladů ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, další pak v prosinci. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Od roku 2014 střeží areál a jeho okolí policie. Do roku 2016 to bylo s pomocí armády.

Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, vyšetřování podle ČTK stále pokračuje. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Oblast kolem druhého vybuchlého skladu pyrotechnici stále čistí od rozmetané munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám