Hlavní obsah

Tenisový trenér dostal 16,5 roku za brutální vraždu „v přímém přenosu”

Právo, Miroslav Homola
Brno

Na 16,5 roku do vězení za vraždu ženy poslal ve středu brněnský krajský soud Marcela Formana (40). K udělení tohoto trestu, kdy obžalovanému aktivnímu sportovci, který působil jako tenisový trenér, hrozilo dokonce až 30 let, přistoupil soud vzhledem k zvláště brutálním okolnostem případu. Ubodaná žena umírala po zasazení nejméně 23 ran nožem celých 57 vteřin pod dohledem kamer.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Marcel Forman u brněnského krajského soudu

Článek

Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Vražda se odehrála loni 27. října v obchodě s výpočetní technikou v Moravských Budějovicích, kde šestatřicetiletá oběť pracovala jako prodavačka. „Díky velmi kvalitním záznamům jsme tak mohli vidět vraždu takříkajíc v přímém přenosu, což je v soudní praxi velmi neobvyklé,” sdělil v závěrečné řeči státní zástupce Jiří Morava, který Formanovi navrhoval 22 let vězení.

„Ze záběrů na kamerách je patrné, jak oběť zoufale bojovala o život, když ještě dokázala vyběhnout na ulici, kde se snažila zavolat pomoc, jak trpěla psychicky i fyzicky, kdy kromě bodných ran ještě utrpěla i řezné rány od nože na rukou, když se snažila odvrátit další útoky,” uvedl žalobce.

„Šlo o zvláště trýznivý způsob vraždy, což je pro obžalovaného přitěžující okolnost, stejně jako je přitěžující příprava činu lest, se kterou k němu přistoupil, a nakonec i skutečnost, že při projevení lítosti obžalovaný lituje především sám sebe, nikoli však oběť,“ dodal Morava.

Forman je dosud svobodný, působil jako trenér tenisu a živil se jako řidič zásilkové služby. Podle soudních znalkyň netrpí žádnou duševní poruchou a má své rozpoznávací schopnosti plně zachovány. Bohužel se však nedokázal smířit se skutečností, že žena, která k němu začala chodit na výuku tenisu a o níž se po několikaměsíční známosti domníval, že je jeho osudovou, o vážný vztah s ním nestojí.

A svou roli sehrál zřejmě i fakt, že naopak navázala známost s jeho do té doby nejlepším kamarádem. Forman se kvůli tomu dokonce začal léčit u psychiatričky v Jemnici, ovšem nevzal si k srdci její rady, stejně jako rady nejméně dalších patnácti lidí včetně kamarádů, aby se smířil s tím, že ho jednoduše dotyčná nechce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Marcel Forman u brněnského krajského soudu

„Naopak jeho další jednání vůči poškozené hraničilo se stalkingem a jen slušnost poškozené zabránila tomu, aby byl obžalovaný stíhán za nebezpečné pronásledování,“ zaznělo rovněž u soudu s tím, že vysněný vztah obžalovaného s obětí byl především v jeho hlavě.

Muž se v osudný den na vraždu podle soudu pečlivě připravil, nůž vzal do batohu, počkal, až v obchodě před zavírací dobou nikdo nebude, a při zámince ukázání nového mobilu nůž z batohu vytáhl a nic netušící ženu poprvé zezadu bodl a pak bodal téměř celou minutu.

O promyšlené přípravě vraždy svědčil i jakýsi dopis na rozloučenou, ve kterém popisuje své pohnutky s tím, že se chtěl po činu utopit. Jak však sám vypověděl poté, co se přihlásil na policii, k tomu, „aby si sáhl na život, neměl koule“.

V závěrečné řeči i posledním slově vyjádřil lítost nejen nad tím, co udělal, ale i nad tím, jak si pokazil vlastní dosavadní život.

Reklama

Výběr článků

Načítám