Hlavní obsah

Chirurgové z Přerova dostali za smrt pacienta podmínku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov
Aktualizováno

Roční podmínky se zkušební dobou dvou let uložil v úterý Okresní soud v Přerově lékařům přerovské nemocnice Richardu Polzerovi (52) a Stanislavu Kalabusovi (58) za to, že před třemi lety způsobili smrt tehdy čtyřiašedesátiletého pacienta, jenž zemřel po plánované operaci břišní kýly. Lékařům, kteří jakékoliv pochybení odmítli, hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let za mřížemi.

Soud s chirurgy z přerovské nemocniceVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný. Oba obžalovaní si ponechali lhůtu na odvolání. Žalobce se práva na něj naopak vzdal.

„Vina obou byla bez důvodných pochybností prokázána. Pacientovi neposkytli zdravotní služby na náležité úrovni, odborně a v souladu s lékařskou etikou. Polzer nezjistil zánět pobřišnice, a nezajistil tak jeho léčbu. Kalabus jeho nesprávný postup nenapravil a sám adekvátně nereagoval na zhoršující se stav pacienta,“ vysvětlila předsedkyně senátu přerovského okresního soudu Miluše Hadamčíková.

S ohledem na to, že šlo o nedbalost nevědomou, bylo podle ní možné uložit trest výchovný. V úvahu ale přicházel i zákaz činnosti. „Pro obžalované by byl ke všem okolnostem případu příliš přísný, likvidační,“ konstatovala soudkyně.

Hospitalizovat se pacient nechal dobrovolně kvůli neustále se zvětšující břišní kýle, která se u něj objevila po osm let staré onkologické operaci tlustého střeva. Zákrok byl sice náročný a dlouhý, ale ve výsledku úspěšný natolik, že lékaři muže už na druhý den přeložili z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení.

Nic jsem nezanedbal, a ani jsem nemohl postupovat jinak.
obžalovaný Kalabus

Tam se však jeho stav neustále zhoršoval. Než se mu dostalo řádného vyšetření, které odhalilo akutní zánět pobřišnice, bylo už příliš pozdě. Ani urgentní operace mu život nezachránila. Zemřel 1. února 2016 na celkovou sepsi organismu, která zapříčinila selhání orgánů a nezvladatelné krvácení.

Zastání u komise

Podle soudního znalce Františka Antoše, chirurga pražské Nemocnice na Bulovce, který případ posuzoval, pacient by měl mnohem větší šanci na přežití, kdyby lékaři nezanedbali pooperační péči. Zároveň poukázal na nedostatky ve zdravotní dokumentaci pacienta, v níž podle něj není záznam ani o základních vyšetřeních.

Foto: Petr Marek, Právo

Stanislav Kalabus u přerovského okresního soudu.

Obžalovaní jakékoliv pochybení odmítli. „Ztráta života pacienta mě zasáhla a z lidského pohledu je mi to líto. Po medicinské stránce jsem však udělal maximum, co jsem mohl. Cítím se nevinen. Naše profese je exponovaná, pracujeme pod obrovským tlakem, proto možná nedostatky v dokumentaci,“ řekl v úterý u soudu Polzer.

„Nic jsem nezanedbal, a ani jsem nemohl postupovat jinak,“ uvedl Kalabus s tím, že léčba pacienta byla složitá a komplikace atypické, jeho organismus se podle něj nebyl schopen vypořádat s druhou operací. „Léčbu jsem dokumentoval, byť méně čitelně, to z časových důvodů,“ dodal.

Na nic si prý nestěžoval

Za lékaře se postavila i odborná komise chirurgů, od nichž si nechala vypracovat posudek obhajoba. Zastal se jich také nemocniční personál. „Jejich postup byl zcela správný a v souladu s lékařskou vědou. Vývoj komplikací nebyl srozumitelný a objektivně hodnotitelný,“ stojí mimo jiné v posudku.

Foto: Petr Marek, Právo

Richard Polzer u přerovského okresního soudu.

Zdravotní sestry, které s lékaři v nemocnici sloužily, zemřelého zase shodně popisovaly jako pacienta, jenž si na nic nestěžoval a své problémy asi zamlčoval.

Oba chirurgové v nemocnici dál pracují. „Respektujeme presumpci neviny,“ vysvětlil již dříve Jiří Ševčík, místopředseda představenstva Středomoravské nemocniční, pod niž přerovská nemocnice patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám