Hlavní obsah

Zkušebního komisaře a ženu šéfa autoškoly vzali do vazby kvůli řidičákům pro cizince

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Zatčením zkušebního komisaře z Městského úřadu v Přešticích a 52leté manželky majitele autoškoly z jižního Plzeňska ukončili kriminalisté několik měsíců trvající prověřování případu, v němž jde o podezření z podvodu při získávání řidičáků u cizinců, zejména Rumunů. Soud oba obviněné v pátek poslal do vazby.

Obvinění u soudu, který projednával vazbuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Šéfka okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Renata Havelková v pátek pouze potvrdila, že policie stíhá dvě osoby, jednu pro zneužití pravomoci úřední osoby a druhou kvůli napomáhání tomuto trestnému činu. „Jsou ohroženi trestní sazbou od 3 do 10 let,“ dodala žalobkyně. Bližší informací ale nesdělila s ohledem na počáteční stadium vyšetřování.

Soud oba obviněné v pátek poslal za mříže, aby nemohli ovlivňovat svědky nebo jiným způsobem mařit vyšetřování.

Podle zjištění Práva uchazeči o řidičák v ČR jednak nesplňovali podmínky a také nemuseli absolvovat všechny povinné součásti výcviku. Z obvinění pak také vyplývá, že zkušební komisař, které je také přísedícím u soudu, jim měl umožnit podvádět při závěrečných testech.

Případy otevřou

Kolik případů policisté mají zdokumentováno, zatím není jasné, už teď je ale jisté, že se znovu otevřou stovky správních řízení a bude se prověřovat, za jakých okolností zahraniční uchazeči řidičák dostali.

„Z čeho manželku obviňují, neudělala rozhodně úmyslně. Prostě chtěla těm lidem jen nějak vyjít vstříc. Já můžu s čistým svědomím říci, že všichni tito cizinci umějí řídit. Možná se za volantem chovají lépe než mnozí čeští řidiči,“ prohlásil 73letý majitel autoškoly.

Starosta Přeštic Karel Naxera Právu řekl, že žádné podrobnější informace k případu nemá. „Obecně vím, že jde o vyšetřování, které se týká agendy řidičských průkazů. Policistům jsme poskytli pouze součinnost, když potřebovali zajistit některé věci z kanceláře dotyčného úředníka,“ reagoval starosta.

Další kroky města jako zaměstnavatele obviněného starosta zatím nechtěl předjímat. „Musíme se o tom ještě pobavit,“ uzavřel starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám