Hlavní obsah

Oblíbený bílý kůň kryl Březinův byznys s lihem

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Na devět let a dva měsíce poslal Krajský soud ve Zlíně do vězení bílého koně lihového bosse Radka Březiny. Petr Němeček byl v pátek odsouzen za pomoc se zakrytím nelegálních obchodů s lihem. Rozsudek není pravomocný, Němeček se proti němu na místě odvolal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Petr Němeček patřil k „oblíbeným“ lidem lihového bosse Radka Březiny

Článek

Coby jednatel firmy Cargo NV měl Němeček v letech 2009 až 2010 fiktivně odebírat od společnosti Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku skrytě ovládané Radkem Březinou autokosmetiku. Líh, který k její výrobě měl být podle vyhotovených falešných dokladů použitý, skupina podle obžaloby ve skutečnosti prodávala výrobcům alkoholu, případně jej schraňovala v tajných skladech.

Státní zástupce Robert Henzel vyčíslil škodu způsobenou neodvedením spotřební daně na téměř čtvrt miliardy korun. Němeček podle žalobce také vystavoval fiktivní doklady prodeje autokosmetiky dalším odběratelům.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Němeček vinu odmítá

V účetních poznámkách Tomáše Březiny, mladšího bratra lihového bosse figuroval jako „oblíbený“. O tzv. „oblíbených“ hovořil ve své kauze i samotný Radek Březina. „Aby mohl být líh skrytě využitý k výrobě alkoholu, existovali takzvaní oblíbení, kteří odebírali z firmy Morávia-Chem mnohem méně autokosmetiky, než jaké množství firma skutečně fakturovala,“ sdělil Radek Březina.

Za to tito lidé dostávali od Březiny peníze. Zlegalizovat měl Němeček zločineckému gangu devět set tisíc litrů lihu. „K odebrání lihu a jeho dalšímu prodeji fakticky vůbec nemohlo dojít, denaturovaný líh byl použit na zcela jiné účely Radkem Březinou. Nebyl využit k výrobě autokosmetiky, které měl v tak velkém rozsahu obžalovaný z Morávia-Chemu odebírat,“ uvedla ve zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Padesátiletému Němečkovi, který vinu od prvopočátku odmítá, hrozil za pomoc organizované zločinecké skupině nepodmíněný trest v horní hranici třinácti let a čtyř měsíců. Henzel pro něj navrhoval 9,5 roku až deset let vězení.

Radek Březina byl v roce 2017 za obchody s nezdaněným lihem pravomocně odsouzen k 13 letům vězení. Způsobenou škodu v jeho kauze vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám