Hlavní obsah

Porodila a dítě hodila v Teplicích do kontejneru, dostala 15 let

Právo, Karel Otcovský
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Patnáctiletým vězením potrestal ve středu ústecký krajský soud loňskou vraždu novorozeněte v Teplicích. Vinu přiřkl jednatřicetileté matce dítěte. Neuvěřil jejímu tvrzení, že o svém těhotenství neměla tušení a v poporodním rozrušení jednala zmateně. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Žena u soudu kvůli vraždě dítěteVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Ženě hrozilo až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest. Trest na spodní hranici sazby, který při závěrečné řeči žádal pro obžalovanou žalobce, je podle soudu přiléhavý.

„Obžalované nepřitěžuje žádná okolnost, nikdy nebyla soudně trestaná, byla hodnocena jako dobrá matka. K činu se, byť částečným způsobem, doznala," uvedla soudkyně Kamila Krejcarová. Nicméně pro její jednání neměla pochopení. „Jednala racionálně, spontánně a věrohodně,“ dodala soudkyně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaná ve středu před soudem

Živého chlapce porodila žena loni 18. dubna večer doma v koupelně do vany, zatím co její druh a dvě děti spali ve vedlejším pokoji. Krátce poté dítě zabalila do trička a povlečení, vložila do pytle na odpadky a hodila do kontejneru na sklo před domem. Mrtvé tělo dítěte našel o den později mezi střepy muž, který prohledával popelnice.

Letos v dubnu při zahájení procesu žena odmítla vypovídat. Ve středu před soudem uvedla, že když porodila, nevěděla, co má dělat. „Byla jsem nějak mimo sebe. Zdálo se mi, jako by mi někdo říkal, ať to udělám. Prostě jsem to udělala nějak zkratkově, jako bych to nebyla já," řekla plačící. Na doplňující dotaz svého obhájce, zde činu lituje, odpověděla ano.

Věděla o babyboxu

Dítě zemřelo kvůli neposkytnutí základní poporodní péče a selhání dechu. Znalkyně z odboru soudního lékařství ve středu vypověděla, že chlapec se narodil zdravý a životaschopný.

Žena své těhotenství tajila, nikomu se s ním nesvěřila. Její obhajobu, že o svém těhotenství nevěděla, zhodnotil státní zástupce jako účelovou. Znalkyně z oboru psychiatrie a porodnictví se shodly, že je extrémně nepravděpodobné, že by žena, která v minulosti již dvakrát rodila, příznaky svého těhotenství včas nerozpoznala.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V teplickém kontejneru se našly lidské ostatky.

Podle znalkyně z oboru psychologie má žena podprůměrný intelekt, nezvládá zátěžové situace a má tendenci zkreslovat skutečnost. „Skutek byl reakcí jednoduché osobnosti na situaci, ve které se ocitla. Neuměla ji řešit, proto ji nejprve zcela potlačila,“ vypověděla znalkyně z oboru psychologie. O těhotenství podle ní neuvažovala, neměla připraveno žádné řešení s tím, že nějak to dopadne. Když pak „nechtěné“ dítě porodila, rozhodla se po svém, byť moc dobře věděla o existenci nedalekého babyboxu.

Reklama

Výběr článků

Načítám