Hlavní obsah

Vypadal jak nastrčený z BIS, řekl soudu bývalý imám o mladíkovi obžalovaném z terorismu

– Praha
Novinky, kub

Byl divný, dělal dojem, že je z Bezpečnostní informační služby (BIS), řekl ve středu před Městským soudem v Praze bývalý islámský duchovní Samer Shehadeh (35) o setkáních v pražské mešitě s Dominikem Kobulnickým (25), který je obžalovaný z přípravy teroristického útoku. Sám Shehadeh je obviněný z podpory terorismu, vězeňská eskorta ho přivedla z vazební věznice, kde téměř rok čeká na soud.

Samer Shehadeh vypovídal v kauze Dominika KobulnickéhoVideo: Novinky

 
Článek

Slovák Kobulnický je rovněž ve vazbě, státní zastupitelství ho viní také z podpory džihádismu a teroristických organizací. Mladík se podle vyšetřovatelů projevoval zejména na internetu, kde na fotkách pózoval například v oblečení, které nosí muslimští extremisté.

Shehadeh, který je rodákem z Prahy a mluví plynule česky, vypovídal v případu jako svědek, protože se na něj Kobulnický v minulosti obrátil s prosbou, aby mu byl učitelem. Setkali se v mešitě v pražské Opletalově ulici.

Někdejší pražský imám (islámská náboženská autorita) soudu řekl, že Kobulnického viděl jen párkrát a prohodil s ním dohromady několik vět. Mladík mu totiž byl podezřelý.

„Říkal mi, že by se ode mě chtěl učit arabsky. Odkázal jsem ho ale na vzdělanější lidi. Vyhýbal jsem se mu, jak jsem mohl. Byl jsem přesvědčený, že je nasazený z BIS. Mám špatné zkušenosti s lidmi, kteří přišli do mešity z ničeho nic a byli nasazení nebo měli jiné úmysly. Nepůsobil na mě dobrým dojmem,“ řekl o Kobulnickém.

Mladý Slovák podle Shehadeha působil v mešitě tajemným dojmem, moc se neprojevoval. „Příliš toho o sobě neřekl, nevěděl jsem o něm vlastně nic. Vždy se připojil ke kruhu lidí, kteří spolu hovořili, byl zticha a naslouchal,“ dodal svědek.

Kobulnický již dříve obžalobu odmítl, přiznal ale, že v minulosti plánoval spáchat útok na prešovském autobusovém nádraží. Policie ho zadržela na konci roku 2017 v bytě v pražských Stodůlkách, kde měl chemikálie, ze kterých podle kriminalistů právě připravoval výbušninu. Kobulnický to odmítá, chtěl prý vyrobit zábavní pyrotechniku před nadcházejícím Silvestrem.

Shehadeha - ještě s jeho bratrem Omarem (28) a Kristýnou Hudkovou (25) z Hořína ve středních Čechách - kriminalisté stíhají od konce roku 2017 kvůli podezření z účasti na teroristické skupině a z podpory a propagace terorismu, za což hrozí pachateli až patnáctileté vězení.

Bratři mají palestinské kořeny, ale narodili se v Praze. Podle policie Hudková přijala jméno Fátima a odjela přes Turecko do Sýrie, aby se stala tzv. džihádistickou nevěstou mladšího Shehadeha, který byl v Sýrii už dřív. Bývalý imám prý s akcí pomáhal.

Samera Shehadeha poslal český soud do vazby loni v listopadu poté, kdy jej zadržela policie v Jordánsku a byl přepraven do Česka. Celkem je i s jordánskou vazbou preventivně za mřížemi podle svých slov zatím zhruba 10 měsíců. Zbylí dva obvinění jsou zřejmě stále v cizině.

Bezpečnostní složky se na Shehadeha zaměřily již dříve kvůli údajně výhrůžným zprávám zasílaným muslimům, kteří se účastnili křesťanských bohoslužeb. Ústředí muslimských obcí v ČR se od něj v minulosti distancovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám