Hlavní obsah

Měsíc bydlel v Ostravě s mrtvým kamarádem. Chtěl jsem oddálit odhalení, řekl soudu

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případem mimořádně otrlého násilníka, který se svou mrtvou obětí bydlel déle než měsíc, se od pondělí zabývá ostravský krajský soud. Třiapadesátiletý Vladimír Sárközi u soudu své jednání vysvětloval tím, že po smrti kamaráda, který se při rvačce udeřil hlavou o zeď, se snažil co nejvíce oddálit své odhalení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vladimír Sárközi u ostravského krajského soudu.

Článek

V době útoku byl muž v režimu podmíněného propuštění z vězení, kde si odpykával jedenáctiletý trest za vraždu svého otce. Nyní mu hrozí podstatně delší trest, i když tentokrát je jeho jednání kvalifikováno „jen“ jako ublížení na zdraví s následkem smrti.

K incidentu došlo loni 15. prosince v bytě v Orebitské ulici v Ostravě-Přívoze, který Sárközi obýval se svým kamarádem. Nabídku bydlet v jednopokojovém bytě dostal díky tomu, že jeho kamarád neměl peníze na nájemné.

Věděl jsem, že se na to přijde, a snažil jsem se to co nejvíc oddálit.
obžalovaný

Oba muži se dohodli, že zde Sárközi bude bydlet několik měsíců, ovšem kamarád po něm v prosinci začal požadovat, aby se odstěhoval dříve. V osudný den spolu vypili láhev metaxy a téměř celou láhev slivovice a začali se opět hádat kvůli termínu opuštění bytu.

Sárközi u soudu řekl, že jeho kamarád se rvačkou začal. „Dal mi ránu pěstí do hlavy, tak jsme se začali prát,“ řekl s tím, že mu oplatil také pěstmi. V jednu chvíli se ale kamarád udeřil hlavou do zdi a posadil se na židli. „Jenom seděl a chroptěl,“ řekl Sárközi.

Mrtvolu zastlal 

Vzhledem k tomu, že byl opilý, Sárközi po incidentu usnul. Když se ráno vzbudil a zjistil, že kamarád stále sedí na svém místě bez známek života, vzal psa, který s oběma muži byt obýval, a šel ho vyvenčit. „Toulal jsem se po městě. Pak jsem se vrátil do bytu a začal jsem pít,“ řekl.

Na dotaz soudce a přísedících, zda ho ani na chvíli nenapadlo smrt kamaráda oznámit, jen pokrčil rameny. Po opakovaných dotazech jen řekl: „Věděl jsem, že se na to přijde, a snažil jsem se to co nejvíc oddálit.“ Stejně rozpačitě odpovídal i na otázku, proč mrtvé tělo přemístil po několika dnech z kuchyně do obývacího pokoje, kde ho zastlal. „Nechtěl jsem, aby tam tak seděl,“ řekl pouze.

Sárközi už v minulosti podobně s mrtvým tělem manipuloval. Když zavraždil svého otce – na Kladensku ho udusil polštářem –, odvezl tělo do kůlny, kde zůstalo ležet několik měsíců. Soud Sárközimu v roce 2006 za vraždu vyměřil jedenáct let za mřížemi.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, zda bude v tomto týdnu vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám