Hlavní obsah

Roj včel obalil sloup u Karlova mostu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pořádný rozruch vyvolal včelí roj, který se v neděli odpoledne usídlil na sloupu veřejného osvětlení přímo v srdci Prahy v těsné blízkosti turisticky frekventovaného Karlova mostu. Na medové dělníky upozornili kolemjdoucí městskou policii, nakonec je po dohodě s hasiči odvezl včelař.

Foto: Petra Pětioká (Facebook)

Včelí roj u Karlova mostu v Praze

Článek

„Občané se v odpoledních hodinách obrátili na tísňovou linku městské policie kvůli roji včel v Mostecké ulici,“ sdělila Novinkám mluvčí strážníků Irena Seifertová.

„Hlídka prověřila situaci, místo ohraničila páskou proti vstupu veřejnosti a přivolala kolegy hasiče,“ upřesnila mluvčí.

Mluvčí hasičů Martin Kavka vysvětlil, že jeho kolegové sice v minulosti vyjížděli k podobným případů, v současnosti ale včely přenechávají k vyřešení chovatelům tohoto hmyzu, případně u odchytu asistují, pokud je situace komplikovaná. V tomto případě zasahovat nemuseli a podle Seifertové včely odvezl včelař.

Pozoruhodné na případu je, že se včely přišly ukázat ke Karlovu mostu právě v době, kdy v Česku probíhá akce s názvem Den otevřených úlů, při které se koná řada včelařských akcí pro veřejnost. V pondělí se totiž slaví Světový den včel (anglicky World Bee Day).

Včely jsou jedním z nejdůležitějších článků potravního řetězce. Na opylování jsou totiž kriticky závislé mnohé druhy rostlin, které bez včelích opylovačů tvoří mnohdy jen desetinu či ještě méně plodů a semen. Přírodovědci v posledních letech varují před jejich vymíráním vlivem znečištění životního prostředí, které by mohlo mít v přírodě fatální následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám