Hlavní obsah

Nakoupili anonymní karty a podvedli 600 zájemců o elektroniku

– Zlín
Právo, jr

Téměř šest set podvedených z celé republiky a škodu za jeden a půl milionu korun mají na svědomí dva muži ve věku třicet a čtyřiatřicet let z Mostu, na které podali návrh na obžalobu zlínští kriminalisté. Těm trvalo čtyři roky, než odhalili jak jejich nekalosti, tak i totožnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Podvodníci využili anonymního platebního systému, který umožňuje hradit zboží či služby bez využití osobních údajů prostřednictvím platební karty aktivované pouze na telefonní číslo. Koupili 244 SIM karet a stejný počet anonymních platebních karet, které aktivovali různými telefonními čísly,“ uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Podvodníci pak založili desítky e-mailových schránek. Na bazarových internetových portálech inzerovali elektroniku a další spotřební zboží nejčastěji v částkách 1000 až 5000 korun. Uváděli různá telefonní čísla, smyšlená jména a se zájemci o zboží komunikovali vždy pouze e-mailem. Zboží slíbili zaslat poté, co jim na účet přijde požadovaný finanční obnos. Peníze zinkasovali, ovšem zboží nezaslali.

Policisté se přes anonymní systémy dostali nakonec k podvodníků až přes firmu, která provozovala platební systém. Odhalili místa, kde muži peníze vybírali a získali odtud kamerové záznamy.

„Když policisté muže zadrželi, našli u jednoho z nich dvaašedesát tisíc korun v hotovosti. Na jejich účtech zabavili už pouze sto čtrnáct tisíc korun. Za podvod jim hrozí až osm let vězení,“ sdělila Kozumplíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám