Hlavní obsah

Žena nechala novorozence na mrazu u opuštěného domu v Praze. U soudu se to snažila vysvětlit

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedenadvacetiletá Vietnamka, čelící u pražského městského soudu obžalobě z pokusu o vraždu, se v pondělí rozhodla vypovídat, proč nechala svého šestinedělního syna na únorovém mrazu u opuštěného domu v Praze. Prý proto, že se bála, že by se o dítě nedokázala postarat. Navíc kvůli němu měla problémy v rodině i s partnerem. Dívce hrozí až dvacetiletý trest.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Žena loni v únoru odložila svého šest neděl starého syna poblíž vchodu do opuštěného domu v pražských Nuslích. Šlo o místo hůře přístupné, skryté za tújemi. Dítě položila na studený beton jen v čepici, rukavicích a overalu, pod kterým mělo body a ponožky. Potom z místa odešla. Podle obžaloby syna opustila proto, že se o něj nechtěla dále starat.

Obžalovaná při zahájení hlavního líčení odmítla vypovídat, při pondělním jednání se ale rozhodla mluvit. Odmítla, že by se nechtěla o dítě starat. Odložila ho prý kvůli rodinným a vztahovým problémům.

Vím, že je to špatně, a je mi to moc líto. V ten moment mi nezbývalo nic jiného
obžalovaná žena

S matkou se kvůli jejímu těhotenství dlouhodobě hádali, otec dítěte se k němu nehlásil a předchozí partner obžalované ji i s novorozencem prý také odmítl. Sama si prý nebyla jistá, že by se o dítě dokázala postarat.

„Napadlo mě, že bych mohla dítě někde nechat, aby ho někdo náhodou našel (a postaral se o něj),“ uvedla obžalovaná. „Vím, že je to špatně, a je mi to moc líto. V ten moment mi nezbývalo nic jiného,“ dodala dívka a vyjádřila přání, aby jí dal soud možnost, „aby se mohla napravit“. Pokud by dostala své dítě zpět, starala by se prý o něj.

Malému novorozenci zachránil život čirou náhodou mladý muž, který poblíž místa pár minut po odchodu obžalované zaparkoval auto. Dítě vzal a odnesl domů, odkud zavolal policii. Za záchranu jeho života dostal ocenění od policie a záchranné služby.

Dívku zadrželi v Německu

Obžalovanou dívku zadrželi až díky mezinárodní spolupráci v Německu. Obžalovaná se tam podle svých slov odjela učit manikúru a zlepšit svůj psychický stav. O možnosti babyboxu údajně přemýšlela, ale věděla o existenci babyboxů jen v Německu, nevěděla, jestli služba funguje i v Praze.

Dívka je podle znalců podprůměrného intelektu, její osobnost je nezralá, naivní a emočně nestabilní.

Soud bude pokračovat na konci června, kdy by měl padnout i rozsudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám