Hlavní obsah

Advokát z Hradce nepomáhal klientovi, ale obžalovaným. Skončil před soudem

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Pětatřicetiletý advokát z Hradce Králové skončil u soudu. Neocitl se tam ale v roli obhájce, nýbrž obžalovaného. Už loni v září ho policie obvinila z nadržování, když místo klienta hájil zájmy pachatelů. Původně mu za to hrozil čtyřletý trest, soud však po složení 90 tisíc trestní stíhání zastavil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Advokát se u soudu přiznal, složil 90 tisíc korun na účet obětí trestné činnosti, a jelikož soudce uznal takový způsob vyřízení vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného činu za dostačující, zastavil jeho trestní stíhání,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že podle trestního řádu skutečně lze za určitých podmínek zastavit trestní stíhání.

Těmito podmínkami je právě přiznání k trestné činnosti, uhrazení škody poškozenému, vydání bezdůvodného obohacení či složení peněžité částky na účet soudu na pomoc obětem trestného činu.

Přesvědčil bílého koně, aby mlčel

Kriminalisté advokáta od loňského léta podezírali, že v trestní věci prověřované hradeckými kriminalisty formálně zastupoval tzv. bílého koně, tedy nastrčenou nemajetnou osobu, která na základě nepravdivých informací podvodně získala bankovní úvěr ve výši několika statisíců korun. Ovšem advokát tak činil na žádost organizátorů těchto úvěrových podvodů.

„Tento tehdy 32letý muž - bílý kůň -, který je mentálně retardovaný, je jedním z několika desítek obětí dvou nyní již odsouzených žen. Jeho trestní stíhání bylo zastaveno, protože na základě znaleckých posudků se zjistilo, že v době spáchání trestného činu nebyl pro nepříčetnost trestně odpovědný,“ uvedla tehdy policie.

Ženy tomuto muži domluvily advokáta, který ho měl přesvědčit o tom, že při výsleších nemá mluvit o jejich roli v prověřovaném případu. Advokát muže na policii skutečně doprovázel, osobně na něho dohlížel, neboť věděl, že se muž chce ke skutku doznat a chce uvést, jak se vše odehrálo, a opravdu ho přesvědčil k tomu, že nevypovídal.

Ve skutečnosti tedy nehájil zájem svého klienta, nýbrž zájmy organizátorů spáchaného zločinu, které se tak snažil uchránit od trestního stíhání. Za to od nich obdržel nejméně 20 tisíc korun.

O osudu advokáta rozhodne komora

Poté, co skončilo hlavní líčení u okresního soudu, zůstává otázkou, zda bude tento muž pokračovat v advokátní činnosti. Tisková mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková potvrdila, že v každém případě, kdy je advokát pravomocně odsouzen v trestní kauze, o jeho možnosti nadále vykonávat advokacii vždy následně rozhoduje představenstvo ČAK.

To posuzuje daný skutek s ohledem na to, zda setrvání takového člověka v advokacii neohrožuje důvěru v advokacii jako takovou a důvěru v ni. „V tomto případě navíc věc souvisí s výkonem advokacie, což Komora posuzuje velmi přísně, nicméně pokud bylo trestní stíhání zastaveno, je otázka, jak takové posuzování dopadne,“ uvedla Chaloupková.

„Není obvyklé, aby se podařilo prokázat advokátovi, že nehájí zájem svého klienta, nýbrž zájmy organizátorů spáchaného trestného činu, které se tak snažil uchránit od trestního stíhání. Žádný z hradeckých policistů si nepamatuje, že by se obdobný případ dotáhl až do konce a nějaký advokát byl postaven před soud,“ dodala Kormošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám