Hlavní obsah

Lépe bude. Nápis na plastice v Opavě řeší policie

– Opava
Právo, Aleš Honus

Lépe bude. Tato dvě slova se na 1. máje objevila na plastice Slunce od Iva Klimeše, která stojí před opavskou radnicí. Nápis je vyhotoven vícekrát, aby byl vidět ze všech stran. Poté, co skutek začala prověřovat policie, se k činu přihlásil fotograf a pedagog Fakulty umění Ostravské univerzity Imrich Veber. Hříčkou umělce i tím, že případ prověřuje policie, se nyní baví celé město.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lépe bude. K nápisu na plastice v Opavě se přihlásil pedagog Ostravské univerzity Imrich Veber.

Článek

Kriminalisté už déle než týden přemýšlejí, zda by mohlo jít o přestupek, nebo dokonce o trestný čin.

A to přesto, že nápis je evidentní narážkou na marketingový slogan vládního hnutí ANO, které má v Opavě křeslo primátora, a přesto, že se k činu již před několika dny přihlásil autor, jenž zdůraznil, že použil křídu, kterou časem smyje déšť. Motivem činu bylo podle něj „zčeřit opavskou každodennost“.

Foto: Aleš Honus, Právo

Plastika s křídovým nápisem v Opavě

Mluvčí policie René Černohorský uvedl, že Vebera bude nutné vyslechnout. „Musíme tak konat z úřední povinnosti,“ řekl s tím, že je třeba ověřit, zda pisatel je skutečně autorem nápisu a zda ho skutečně vyhotovil neškodnou křídou.

Na poznámku, že přece stačí vzít kyblík s vodou, řekl, že to není úkolem policie, ale technických služeb.

Pro umělecký akt si Imrich Veber podle svých slov vybral plastiku, která představuje významný lokální fenomén a pro Opavany mnoho znamená. Použil písmo Vojtěcha Preissiga, jež poprvé sloužilo při náboru dobrovolníků do čs. armády za první světové války.

„Efemérností křídového nástřiku chci upozornit, že pokud zůstaneme jen u doufání a vyhlížení lepších zítřků, mohou se tyto rozplynout a jednoduše zmizet,“ napsal umělec ve svém prohlášení. Zároveň si posteskl, že místo aby se lidé zamysleli nad jeho motivy, řeší událost policie.

„A tak se neškodný křídový nástřik, který postupem času a působením deště sám zmizí, stal jen dalším problémem i přesto, že by jej bylo možné brát optimisticky,“ napsal Veber.

Reklama

Výběr článků

Načítám