Hlavní obsah

Policie obvinila muže z loupeže na poště. Byl zoufalý z dluhové pasti

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Policie dopadla 42letého muže podezřelého z přepadení pošty v Olomouci z 30. dubna a obvinila ho z loupeže. Podle vyšetřovatelů předstíral, že má zbraň, nakonec si odnesl několik desítek tisíc korun. Muže podle kriminalistů dovedla k činu zoufalá finanční situace, dostal se prý do dluhové pasti a po činu se skrýval nejen před policií, ale také exekutory a dalšími věřiteli.

Podezřelý na bezpečnostních kameráchVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté muže zadrželi 7. května na okraji Olomouce, kde pobýval u svého bratra. O vývoji v případu policie informovala v pátek.

Loupež se odehrála na poště na Foersterově ulici, muže zachytily bezpečnostní kamery. „Vyšetřování ztěžovalo to, že se na loupežné přepadení důsledně připravil. Předem si obhlédl terén, seznámil se jako zákazník s chodem pošty a následně změnil vizáž. Neholil se, nestříhal si vlasy. Zbraň u sebe v době činu neměl, jen naznačoval, že ji má. Neprokázali jsme, že by nějakou měl,“ uvedl kriminalista Jiří Musil.

Na stopu podezřelého přivedl kriminalisty informátor. Policie muže zadržela ve chvíli, když odcházel z domu, ve kterém se ukrýval. „Bránit se nestihl. Následně se k činu přiznal,“ poznamenal Musil.

Motiv jednání obviněného, který byl už několikrát soudně trestán pro majetkové i násilné trestné činy, byl podle něj zištný. K loupeži jej přivedly dluhy. „To skutek neomlouvá. Dá se říci, že šlo o zločin ze zoufalství, ze situace, v níž se ocitl. Mohl si však za ni svým způsobem života,“ podotkl další kriminalista Tomáš Hrubý.

Podezřelý se podle Hrubého ukrýval nejen před policií, ale i před exekutory a věřiteli. „Neměl telefon, nechodil do práce,“ doplnil policista s tím, že peníze, které na poště muž získal, použil na úhradu části svých dluhů.

Soud obviněného poslal v pátek do vazby. V případě soudu mu hrozí dva roky až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám