Hlavní obsah

V kauze zřícené sportovní haly v České Třebové potvrdil soud konstruktérům podmínky

Právo, Novinky, Zdeněk Seiner
Pardubice
Aktualizováno

Senát pobočky krajského soudu v Pardubicích ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí orlickoústeckého okresního soudu z loňského září v kauze pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Konstruktér Pavel Škorpil a statik Jiří Khol se dopustili obecného ohrožení z nedbalosti, střecha byla podle soudu chybně konstruovaná.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pavel Škorpil se svým obhájcem před soudem. Archivní snímek

Článek

Škorpil byl v první instanci odsouzen na dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky, statik Khol, který měl projekt kontrolovat, dostal stejný trest. Oběma soud uložil ještě peněžité tresty, Škorpilovi 200 000 korun a Kholovi 100 000 korun. Škorpil navíc dostal tříletý zákaz činnosti.

„Okresní soud rozhodl správně. Námitky obhajoby byly vyvráceny výslechem svědků, listinnými důkazy, rozborem projektu a dokumentace,“ řekl soudce David Čejka.

Znalci se shodli na tom, že příčinou zřícení střechy byla chyba ve spojení dolního vazníku. Obhajoba stavěla na tom, že ke konstrukční změně došlo za jejich zády u výrobce dřevěných střešních vazníků a že generální zhotovitel i subdodavatel střechy zanedbali svou kontrolní povinnost. Nechala si to potvrdit několika znalci, ti ale soudy nepřesvědčili.

„S některými odbornými vyjádřeními se neztotožňujeme. Na stavbě asi nebylo všechno v pořádku, ale oba obžalovaní byli důležitou součástí kontroly, nic je nevyviňuje z odpovědnosti,“ řekl Čejka.

Kohl se žádného ze soudních jednání neúčastnil, Škorpil naopak seděl na lavici obžalovaného po všechny dny hlavních líčení. „Mrzí mě to. Policie hned na začátku označila za viníky nás dva a soud nechtěl nic jiného slyšet,“ postěžoval si po opuštění soudní síně Škorpil.

K dramatickému zřícení střechy, jehož videozáznam byl zveřejněn na sociálních sítích a zpravodajských webech, došlo 14. ledna loňského roku. V hale v Třebové na Skalce právě probíhal turnaj ve florbale a bylo skoro zázrakem, že se podařilo utéci všem 69 přítomným. Škoda byla znalci vyčíslena na 5,7 milionu korun.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

Sportovní halu stavěla pro Pardubický kraj společnost Profistav Litomyšl, na střechu si najala jako subdodavatele firmu Cecolegno. Pardubický kraj dal halu v České Třebové na Skalce postavit za téměř 60 milionů korun.

Škody na hale byly uhrazeny z pojištění generálního dodavatele a pražské firmy Cecolegno, kterou pád střechy dostal do insolvence a krachu. Hala byla znovu otevřena přesně rok poté, co se zřítila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám