Hlavní obsah

Dvanáct zaběhlých bizonů stále bloudí po jižních Čechách

Právo, orh

Dvanáct z osmdesáti bizonů, kteří v polovině dubna utekli z farmy v osadě Rožnov v Českém Rudolci na Jindřichohradecku, se stále potuluje přírodou České Kanady. Uvedl to starosta Českého Rudolce. Policie nyní prověřuje, zda majitel dostatečně zabezpečil ohradu. Za přestupek týrání zvířat může dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Bizoni američtí (ilustrační foto)

Článek

„Vlastníka prověřujeme za přestupek na úseku týrání zvířat. Pro nás je podstatné, že dostatečně nezabezpečil ohradu a dopustil tak, aby mu zvířata utekla,“ sdělila Právu mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

Případnou pokutu by majiteli udělil Městský úřad v Dačicích. „Bude záležet i na tom, zda bizoni způsobí při útěku nějaké škody,“ vysvětlila Millerová.

Starosta Českého Rudolce Luděk Plucar upozornil, že ve volné přírodě se stále pohybuje dvanáct bizonů. „Majitel farmy s námi nekomunikuje. Obyvatele jsme na možné nebezpečí upozornili sami hned po útěku bizonů,“ konstatoval Plucar.

Jak Právu už dříve řekl zástupce ředitele Zoo Ohrada Vladimír Kössl, bizon americký může být ve volné přírodě pro člověka nebezpečný. „Rozhodně bych nikomu nedoporučoval, aby se k němu přibližoval. Takové zvíře může ve volné přírodě člověku ublížit i nechtěně,“ podotkl Kössl. Pokud lidé na bizony narazí, měli by volat přímo na farmu, nebo policisty na linku 158.

Na farmě Právu potvrdili, že několik bizonů stále uniká. Další informace však nesdělili.

Farma v Rožnově chová desítky bizonů. Její součástí je také penzion, restaurace a wellness centrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám