Hlavní obsah

Soudní proces ničí mě i zvířata, tvrdí obžalovaný chovatel Berousek

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chovatel a majitel zooparků Ludvík Berousek chce po 53 letech skončit s chovem exotických zvířat. Důvodem je soudní proces, který začal v lednu u Okresního soudu v České Lípě a v němž ho obžaloba viní z toho, že se podílel na nelegálním obchodu s těly uhynulých tygrů.

Foto: Michael Polák, Právo

Chovatel Ludvík Berousek (vpravo) se svým advokátem před zahájením jednání u Okresního soudu v České Lípě

Článek

„Od chvíle, co začal soud, se ode mě všichni odvracejí. Ti, s nimiž jsem dříve spolupracoval, se už vůbec neozývají. O naše zvířata byl vždycky velký zájem, teď jsme ale naopak o řadu projektů přišli. Proces nás ničí,“ uvedl osmašedesátiletý Berousek v pondělí před projednáváním své kauzy u českolipského soudu.

„Se zvířaty jsme se podíleli na natáčení 15 filmů i řady televizních seriálů, vystupovali jsme 10 let s paní Lucií Bílou v muzikálu Carmen v karlínském divadle. Teď se muzikál vrací do programu, ale z divadla už se mi vůbec nikdo neozval. Podobně padla některá dříve domluvená natáčení. Jsem teď nejhorší člověk a vyvrhel,“ stěžuje si chovatel.

Pro dvě stovky svých zvířat potřebuje údajně čtyři tuny masa každý měsíc. „Kde mám na maso vzít peníze? Z čeho mám zaplatit naftu do aut a jak zaplatit seno, slámu, ječmen, oves? Jen velbloudů, koní a zeber mám sto kusů a ti to chtějí žrát,“ rozčílil se Berousek.

Připravovali tygří výrobky

Co se zvířaty bude, zatím netuší. Všechna by je chtěl předat státu. O takovém postupu chce jednat s ministerstvem zemědělství.

Podle obžaloby v probíhající kauze měl být Berousek součástí organizované skupiny, pro kterou dodával mrtvé tygry. Mladý preparátor Miloš Hrozínek pak z jejich masa údajně připravoval produkty čínské medicíny. Třetí obžalovaný, Xuan Vu Le, pak měl s těmito výrobky obchodovat uvnitř vietnamské komunity, v níž jsou výrobky jako tygří víno ceněné a dají se prý zpeněžit za desetitisíce korun. Všem třem hrozí za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty půl roku až pět let vězení.

Záběry z Celní správy ze zásahu v Bašti u PrahyVideo: Celní správa

Berousek ale od počátku odmítá, že by nechával ze svých tygrů vyrábět přípravky čínské medicíny. Řekl, že si pouze nechával stáhnout kůži ze zvířat, která uhynula, a s kůží prý nijak dál neobchodoval. S obžalovaným Vietnamcem se prý vůbec neznal.

Jeho tvrzení odpovídají policejní odposlechy, které soud nechal v pondělí přehrát. Berousek na nich komunikoval pouze s preparátorem, s nímž se například domlouval, kdy si přijede pro uhynulou tygřici.

U soudu v pondělí také vyšlo najevo, že obžalovaný Xuan Vu Le už během vyšetřování využil svého práva a na policii odmítl vypovídat. Neúčastní se ani projednávání soudu. Preparátora Hrozínka vodí k soudu eskorta, stíhán je vazebně. Zadržen byl loni jen pár měsíců poté, co byl pravomocně odsouzen k podmínečnému trestu za nedovolené ozbrojování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám