Hlavní obsah

Na porouchané lanovce uvízlo v Jeseníkách 144 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Horská služba a záchranáři evakuovali 144 lidí ze sedačkové lanovky, která se v neděli kvůli poruše zastavila ve středisku Ramzová v Jeseníkách. Lidé uvízli ve vzduchu, záchranáři a hasiči je snášeli pomocí speciálních žebříků a kladek.

Článek

"Uvízlé cestující jsme sundávali za pomoci hákových žebříků. Pokud nastaly komplikace a někdo nechtěl slézt sám, evakuovali jsme ho pomocí kladky a lezeckých postrojů. Všechno dobře dopadlo. Do hodiny byli všichni dole," řekl dnes důstojník operačního krajského střediska hasičů v Olomouci.

Podle něj zasahovali hasiči - lezci při evakuaci osob z lanovky letos poprvé.

Turisty hledali do noci

Horská služba v Jeseníkách měla plné ruce práce i v sobotu. Až do půlnoci hledala dva osmnáctileté polské turisty, kteří se ztratili na české straně v oblasti Kralického Sněžníku.

"Našli jsme je naštěstí v pořádku. Byli jen trochu podchlazení a dost unavení. Však také krátce poté, co jsme jim dali najíst, ještě předtím než je převzala pohraniční policie, usnuli," řekl Právu v neděli Ivan Bank ze stanice Horské služby.

Mladíci se podle něj vydali ze Stronie Slaskie se sjezdovkami, batohy a spacáky na vrchol Kralického Sněžníku.

"Patrně chtěli přejít k nám a někde přespat. Ztratili se však, přičemž nám jejich zmizení bylo nahlášeno večer okolo sedmé hodiny," uvedl Bank s tím, že podle informace, kterou záchranáři dostali, se Poláci měli nacházet na červeně značené turistické značce vedoucí do Horní Lipky.

"Jenže tam nebyli. Našli jsme je na žluté," konstatoval Bank a dodal, že naštěstí byla dobrá viditelnost a přálo i počasí. "Kdyby byla vánice, jaká tu řádila před pár dny, nepochybně by dopadli podstatně hůře. Měli zkrátka štěstí," řekl Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám