Hlavní obsah

Stát musí zaplatit 12 milionů za likvidační stíhání

Právo, Patrik Biskup

Dvanáct milionů korun musí stát zaplatit bývalému obchodníku s pohonnými hmotami Petru Holotovi (50) jako odškodné za zmařené podnikání poté, co ho policie společně s jeho bratrem v roce 1996 začala trestně stíhat kvůli podezření z krácení daně, které se nakonec nepotvrdilo. V úterý o tom definitivně rozhodl Krajský soud v Plzni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle rozsudku měl zásah státních složek pro firmu HGA Úněšov bratří Holotů fatální důsledky a v podstatě se pro ni stal likvidační. „Okamžikem sdělení obvinění policisté zabavili veškeré dokumenty související s provozem firmy a ustala veškerá spolupráce s obchodními partnery,“ uvedla předsedkyně senátu Marta Havlová.

Upozornila dále na to, že v tomto případě bylo trestní stíhání zahájeno nezákonně a za důsledky s tím spojené nese odpovědnost stát.

Holota podal žalobu na ministerstvo spravedlnosti už v roce 2004. Satisfakce se dočkal až nyní. Svůj nárok spojil hlavně s 11měsíčním pobytem ve vazbě. Tvrdil, že proto nemohli s bratrem jako statutární zástupci svoji firmu vést, což postupně vedlo k jejímu konci.

„V očích obchodních partnerů jsme se stali lumpy a ztratili jejich veškerou důvěru,“ vyjádřil se Holota. Při určení výše škody soud vycházel ze znaleckého posudku, který ji vyčíslil především jako ušlý zisk za období od roku 1996 do roku 2004.

S nálepkou podvodníků

Před spuštěním trestního stíhání se společnost HGA rychle rozvíjela. Jako jedna z prvních začala konkurovat velkoobchodním cenám do té doby dominantního podniku Čepro. Z rozsudku vyplývá, že firma měla koupeno několik pozemků k plánované stavbě čerpacích stanic a měla před podpisem několika klíčových smluv na prodej pohonných hmot.

Nálepkou podvodníků v důsledku obvinění se ale situace jako mávnutím kouzelného proutku úplně otočila. Většina odběratelů kvůli silným obavám a také z opatrnosti od spolupráce ustoupila. Prodej se de facto úplně zastavil a příjmy společnosti klesly na minimum. Nebyla schopna platit splátky za pronajatá vozila na přepravu pohonných hmot a leasingové společnosti je začaly zabavovat.

„Je tedy nepochybné, že trestní stíhání se všemi důsledky včetně jeho medializace zcela znemožnilo další podnikatelskou činnost této společnosti, která do té doby značně prosperovala. Vše vyústilo v její naprosté ochromení, postupný ekonomický, a nakonec též i právní zánik,“ stojí v rozsudku.

Bratři Holotové patřili začátkem devadesátých let mezi největší distributory pohonných hmot v západních Čechách. Po jejich zatčení policie informovala, že oba muže obvinila z trestných činů krácení daně a porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou.

Policie: Snížili celní hodnotu zboží

„V letech 1993 až 1995 firma HGA dovezla z Německa 1689 cisteren s pohonnými hmotami, aniž si účtovala dopravné. Tím byla snížena celní hodnota zmíněného zboží a zkráceno clo a daň z přidané hodnoty o 1,7 milionu korun,“ oznámila tehdy policie s tím, že muže rovněž stíhá za to, že firmu od ledna do října 1995 nepřihlásili jako plátce spotřební daně.

„V tomto období přitom firma vyskladnila přes devět tisíc tun benzinů a maziv, čímž zkrátila státní rozpočet o více než dvanáct milionů,“ stojí v tehdejším prohlášení policie. Soud v roce 1997 oba muže všech obvinění zprostil.

Reklama

Výběr článků

Načítám