Hlavní obsah

Odložila v Praze měsíčního syna v mrazu na beton, hrozí jí výjimečný trest

– Praha
Novinky, bad

Případem odloženého dítěte matkou se začal ve středu zabývat pražský městský soud. Státní zástupkyně viní jedenadvacetiletou Vietnamku z toho, že nechala svého měsíčního syna na mrazu a odešla. Za pokus o vraždu hrozí dívce až dvacetiletý trest, případně i trest výjimečný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dívka odložila podle obžaloby svého šest neděl starého syna loni v únoru poblíž vchodu do opuštěného domu v pražských Nuslích. Dítě položila na studený beton jen v čepici, rukavicích a overalu, pod kterým mělo body a ponožky.

„V takovýchto podmínkách, vzhledem k věku kojence, hrozilo podchlazení řádově v několika desítkách minut,“ konstatoval znalec Jiří Hladík s tím, že takto malé děti nemají ještě vyvinutou termoregulaci. Teplota se tehdy pohybovala kolem jednoho stupně nad nulou.

Místo bylo navíc jen těžko přístupné, skryté za tújemi. Žena poté z místa odešla. Podle státní zástupkyně tak mladá matka jednala „pravděpodobně proto, že se o něj (syna) nechtěla starat“.

Jen díky obrovskému štěstí zůstal malý chlapeček na zemi jen několik málo minut. Mezitím poblíž místa zaparkoval mladý muž a obhlížel prostor, zda je pro parkování bezpečný. Na místo za tújemi se prý podíval ze zvyku, když spatřil dítě na zemi. „Sahal jsem mu na tváře a to dítě reagovalo. Viděl jsem, že spalo. Tak jsem ho vzal a šel jsem do svého bytu a zavolal policii,” uvedl. Za záchranu dítěte získal mladý muž ocenění od pražské policie a záchranky.

Odjela si odpočinout do Německa

Ženu policisté zadrželi až díky mezinárodní spolupráci v Německu. Tam se podle svých slov odjela učit manikúru a zlepšit svůj psychický stav. „Chtěla jsem se dát do pohody,“ uvedla u vazebního zasedání dívka, která jinak v podstatě odmítla vypovídat. O něco málo sdílnější byla u psychologa a psychiatra, kteří na ni vypracovávali posudek. Těm se obžalovaná žena svěřila, že dítě odložila proto, že se o něj nemohla starat.

Otec dítěte jej prý nechtěl, se svou matkou se neustále hádala, navíc neměla prostředky na to, se o dítě postarat. O možnosti babyboxu prý přemýšlela, ale věděla o existenci babyboxů jen v Německu. Nevěděla, jestli služba funguje i v Praze.

Dítě prý zabít nechtěla, myslela prý, že ho někdo najde a zachrání. Údajně si neuvědomovala, že by mohlo zemřít. Teď toho lituje a dítě by chtěla zpět. Dívka je podle znalců podprůměrného intelektu, její osobnost je nezralá, naivní a emočně nestabilní.

Soud bude pokračovat za měsíc výslechem svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám